Pizza szparagowa

Pizza szparagowa

A. CIASTO

  • 300 dag mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli (w ramach oddawania czci Rzymowi używamy morskiej),
  • 2 dag  drożdży,
  • 200 ml letniej wody,
  • 2 łyżeczki oliwy (z oliwek made in Italy),
  • wymieszać drożdże z połową podanej ilości wody (posłodzonej),wlać do mąki
  • wymieszać,
  • dodać sól, oliwę, resztę wody,
  • zagniatać, do momentu, dopóki ciasto nie  elastyczne (ok. 15 min),
  • odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


B. SOS POMIDOROWY

  • puszka pomidorów (albo ½ kg ogrodowych, albo ze stoków Palatynatu),
  • ząbek czosnku,
  • sos tabasco (nie włoski, niestety…),
  • zioła: bazylia i oregano,
  • pomidory odsączyć z zalewy,
  • zmiksować je na gładką masę,
  • pogotować, żeby sos się zagęścił,
  • dodać zduszony ząbek czosnku, zioła, sos tabasco do smaku,
  • wystudzić.


C. PIZZA

  • przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia posmarowanym oliwą i oprószonym mąką,
  • na formę wyłożyć ciasto, uformować je, zostawiając nieco uniesione brzegi,


przygotowane ciastoprzygotowana blacha

  • na tak przygotowanym cieście rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy,
  • pizzę posypać warstwą startego sera (najlepiej jakiegoś twardego, można dołożyć pocięty w drobne kawałki rokpol),


uformowane ciastosos pomidorowy

  • na serze ułożyć szparagi (można przygotować je samodzielnie, bądź użyć szparagów w zalewie, które można kupić o każdej porze roku),
  • posypać je kaparami,


pizza posmarowana sosemwyłożony starty żółty ser

  • tak przygotowaną pizzę włożyć do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika i piec 20 minut (do zarumienia się brzegów pizzy) – bez termoobiegu,
  • po upieczeniu pizzę wyjąć i posypać marynowanymi papryczkami pepperoni,


układanie szparagówposypane kapary

  • kupić butelkę czerwonego włoskiego wina,
  • włączyć DVD i obejrzeć po raz kolejny, jak Audrey Hepburn jedzie na Vespie z Gregorym Peckiem… Bezcenne!


upieczona pizzagotowa pizza

SMACZNEGO!

Autorka przepisu: Ewa Leśniewska, Poznań.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Leśniewska

Polecamy Ci również

Zobacz także