Pizza z ananasem

Pizza z ananasem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: ½ szklanki ciepłego mleka, 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oliwy najlepiej z oliwek, Szczypta soli. Nałożenie: Przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, Oregano, Bazylia, Pieprz, 1 szklanka startego żółtego sera, Kilka cienkich plasterków szynki, Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki, Puszka ananasów, vegeta.
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 osoby
Kategoria danie główne, kolacja
Metoda gotowania duszenie, pieczenie

pizza z ananasemPrzygotowanie:

  • Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Mąkę wsypać do miski , dodać szczyptę soli , drożdże i wymieszać.
  • Mleko wlać do mąki, dodać 3 łyżki oliwy, wyrobić dobrze ciasto tak, by było sprężyste i odklejało się od miski i od rąk. Ciasto odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia.
  • Do przecieru pomidorowego dodać oregano, bazylię, pieprz i posiekany bardzo drobno ząbek czosnku.
  • Plasterki pieczarek posypać vegetą i smażyć na patelni, aż odparuje woda, ostudzić.
  • Dużą blachę z piekarnika posmarować oliwą. Ciasto wyrobić i rozłożyć na blasze, posmarować sosem pomidorowym, posypać  żółtym serem. Na ser posypać  przyprawy – obowiązkowo oregano i bazylia. Następnie położyć salami, pieczarki i plastry ananasa.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.

Pizza świetnie smakuje z sosem pomidorowym, ale również z majonezem lub sosem czosnkowym.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także