Pizza z ananasem
0

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: ½ szklanki ciepłego mleka, 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oliwy najlepiej z oliwek, Szczypta soli. Nałożenie: Przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, Oregano, Bazylia, Pieprz, 1 szklanka startego żółtego sera, Kilka cienkich plasterków szynki, Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki, Puszka ananasów, vegeta. |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 osoby |
Kategoria | danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | duszenie, pieczenie |
Przygotowanie:
- Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Mąkę wsypać do miski , dodać szczyptę soli , drożdże i wymieszać.
- Mleko wlać do mąki, dodać 3 łyżki oliwy, wyrobić dobrze ciasto tak, by było sprężyste i odklejało się od miski i od rąk. Ciasto odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia.
- Do przecieru pomidorowego dodać oregano, bazylię, pieprz i posiekany bardzo drobno ząbek czosnku.
- Plasterki pieczarek posypać vegetą i smażyć na patelni, aż odparuje woda, ostudzić.
- Dużą blachę z piekarnika posmarować oliwą. Ciasto wyrobić i rozłożyć na blasze, posmarować sosem pomidorowym, posypać żółtym serem. Na ser posypać przyprawy – obowiązkowo oregano i bazylia. Następnie położyć salami, pieczarki i plastry ananasa.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
Pizza świetnie smakuje z sosem pomidorowym, ale również z majonezem lub sosem czosnkowym.
Oceń artykuł
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Więcej na ten temat:
przepis na pizzę, pizza przepis, pizza ciasto, pizza margarita składniki, pizza z ananasem, składniki na pizzę
Autor: Grzegorz Rybkowski
Polecamy Ci również
Zobacz także