Placek po cygańsku

Placek po cygańsku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Placki ziemniaczane: 75 dkg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, sól, 2 łyżki mąki; Sos: ½ kg wieprzowiny, czerwona papryka, 20 dkg pieczarek, 6 korniszonów, cebula, 100 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz Cayenne;
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, kolacja, obiad
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 380

placek po cygańskuWykonanie:

Mięso pokrój w niewielką kostkę i usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i przesmaż. Następnie dodaj pokrojone w paseczki pieczarki, paprykę i ogórki, przesmaż chwilę i wlej bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Dopraw do smaku przyprawami.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zetrzyj również cebulę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Dodaj jajko, szczyptę soli i około 2 łyżek mąki. Wymieszaj dokładnie. Piecz spore placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni. Usmażony placek połóż na talerzu i na jego połowę nałóż mięso z warzywami, placek złóż na pół i polej sosem.

Podanie:

Placek po cygańsku można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można go również zapiec przez kilka minut w piekarniku. Wtedy warto oprószyć go jeszcze serem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: sunflowerewa.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także