Placek po cygańsku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Placki ziemniaczane: 75 dkg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, sól, 2 łyżki mąki; Sos: ½ kg wieprzowiny, czerwona papryka, 20 dkg pieczarek, 6 korniszonów, cebula, 100 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz Cayenne; |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, kolacja, obiad |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 380 |
Wykonanie:
Mięso pokrój w niewielką kostkę i usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i przesmaż. Następnie dodaj pokrojone w paseczki pieczarki, paprykę i ogórki, przesmaż chwilę i wlej bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Dopraw do smaku przyprawami.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zetrzyj również cebulę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Dodaj jajko, szczyptę soli i około 2 łyżek mąki. Wymieszaj dokładnie. Piecz spore placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni. Usmażony placek połóż na talerzu i na jego połowę nałóż mięso z warzywami, placek złóż na pół i polej sosem.
Podanie:
Placek po cygańsku można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można go również zapiec przez kilka minut w piekarniku. Wtedy warto oprószyć go jeszcze serem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: sunflowerewa.blox.pl
Zobacz także