Placek po węgiersku

Placek po węgiersku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg ziemniaków, 2 jajka, szklanka mąki ziemniaczanej, 60 dkg wołowiny, 4 cebule, papryka czerwona, 15 dkg pieczarek, ząbek czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, ziele angielskie, listek laurowy
Kuchnia polska, węgierska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 placków
Kategoria danie główne, kolacja, danie obiadowe
Metoda gotowania duszenie, smażenie,
Ilość kalorii 420

placek po węgierskuWykonanie:

Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki, oprósz mąką i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pokrojone w kostkę dwie cebulę i podduś. Dodaj pieczarki pokrojone w paseczki, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i listek laurowy. Dodaj wodę lub bulion, tak by wszystko się dusiło, a nie smażyło. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i paprykę ostrą. Rozprowadź w powstałym gulaszu koncentrat pomidorowy i duś na małym ogniu do uzyskania całkowitej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dwie cebule posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków. Dodaj jajka i sól, ciągle mieszając dodawaj mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Placki smaż na natłuszczonej patelni, powinny być duże. Na usmażone placki nakładaj gotowy gulasz i podawaj.

Podanie:

Dla urozmaicenia placków węgierskich można je jeszcze posypać startym żółtym serem i natką pietruszki oraz podawać z rozmaitymi sosami.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także