Placek po węgiersku

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg ziemniaków, 2 jajka, szklanka mąki ziemniaczanej, 60 dkg wołowiny, 4 cebule, papryka czerwona, 15 dkg pieczarek, ząbek czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, ziele angielskie, listek laurowy |
Kuchnia | polska, węgierska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10 placków |
Kategoria | danie główne, kolacja, danie obiadowe |
Metoda gotowania | duszenie, smażenie, |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki, oprósz mąką i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pokrojone w kostkę dwie cebulę i podduś. Dodaj pieczarki pokrojone w paseczki, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i listek laurowy. Dodaj wodę lub bulion, tak by wszystko się dusiło, a nie smażyło. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i paprykę ostrą. Rozprowadź w powstałym gulaszu koncentrat pomidorowy i duś na małym ogniu do uzyskania całkowitej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dwie cebule posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków. Dodaj jajka i sól, ciągle mieszając dodawaj mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Placki smaż na natłuszczonej patelni, powinny być duże. Na usmażone placki nakładaj gotowy gulasz i podawaj.
Podanie:
Dla urozmaicenia placków węgierskich można je jeszcze posypać startym żółtym serem i natką pietruszki oraz podawać z rozmaitymi sosami.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także