Placek po zbójnicku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Placki ziemniaczane: 75 dkg ziemniaków, cebula, jajko, 2 łyżki mąki pszennej lub łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli; Gulasz: 60 dkg chudej wołowiny, 2 cebule, czerwona papryka, pieczarki,łyżka mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, ostra papryka, 100 ml śmietany; |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie obiadowe, obiad, wołowina |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Wołowinę oczyść z błonek i pokrój na niewielkie kawałki, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do obsmażonej wołowiny dodaj pokrojoną cebulkę, pieczarki i paprykę, przesmaż chwilę i dolej 100 ml wody. Duś pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, gulasz musi być pikantny. Zapraw zahartowaną śmietanką. Usmaż placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj cebulkę i wymieszaj. Dodaj jajko, sól i mąkę, wymieszaj i smaż na złoto duże placki.
Na usmażony placek ziemniaczany nakładaj gulasz, placek złóż na pół i polej sosem z gulaszu.
Podanie:
Placek po zbójnicku warto obficie posypać natką pietruszki. Do tego dania nie potrzebujemy już żadnych wypełniaczy. Wystarczy urozmaicić danie jedynie jakąś lekką surówką ze świeżych warzywa lub klasyczną mizerią.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: lekkociezkiekucharzenie.blogspot.com
Zobacz także