Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Placki ziemniaczane: 75 dkg ziemniaków, cebula, jajko, 2 łyżki mąki pszennej lub łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli; Gulasz: 60 dkg chudej wołowiny, 2 cebule, czerwona papryka, pieczarki,łyżka mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, ostra papryka, 100 ml śmietany;
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie obiadowe, obiad, wołowina
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 320

placek po zbójnickuWykonanie:

Wołowinę oczyść z błonek i pokrój na niewielkie kawałki, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do obsmażonej wołowiny dodaj pokrojoną cebulkę, pieczarki i paprykę, przesmaż chwilę i dolej 100 ml wody. Duś pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, gulasz musi być pikantny. Zapraw zahartowaną śmietanką. Usmaż placki ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj cebulkę i wymieszaj. Dodaj jajko, sól i mąkę, wymieszaj i smaż na złoto duże placki.
Na usmażony placek ziemniaczany nakładaj gulasz, placek złóż na pół i polej sosem z gulaszu.

Podanie:

Placek po zbójnicku warto obficie posypać natką pietruszki. Do tego dania nie potrzebujemy już żadnych wypełniaczy. Wystarczy urozmaicić danie jedynie jakąś lekką surówką ze świeżych warzywa lub klasyczną mizerią.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: lekkociezkiekucharzenie.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także