Placek z jabłkami

Placek z jabłkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru Masa jabłkowa: 6 dorodnych jabłek, 3 opakowania galaretki cytrynowej, 3 szklanki wody Krem: 0,5 litra mleka, jedno żółtko, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 25 dkg masła Posypka: 10 dkg wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru, 75 gram masła lub margaryny
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 23 x 28 cm
Kategoria deser, ciasto z jabłkami
Metoda gotowania pieczenie, gotowanie
Ilość kalorii 320

placek z jabłkamiWykonanie:

Najpierw upiecz biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo żółtka, pamiętaj o ciągłym ubijaniu, gdy masa będzie jednolita przesiej do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piecz 20 do 25 minut w 175 stopniach.
Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce. W 3 szklankach wody rozpuść 3 galaretki i wymieszaj ją z jabłkami. Jednak zaczekaj, aż chociaż chwilę wystygnie. Tężejącą już masę jabłkową wylej na upieczony biszkopt.
Z mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj mąki i żółtko, wymieszaj na jednolitą masę i dodaj do gotującego się mleka. Ciągle mieszaj by nie powstały grudki. Kiedy budyń przestygnie, utrzyj masło na puch i dodawaj porcjami budyń, ucieraj tak długo, aż zużyjesz całą masę i powstanie pyszny krem. Krem wyłóż na stężałą masę jabłkową.
Posypkę zrób poprzez uprażenie wiórek kokosowych na suchej patelni, następnie dodaj do nich cukier i masło, mieszaj tak długo, aż masło się rozpuści a cukier się skarmelizuje. Taką mieszanką obsyp krem budyniowy.

Uwaga
Ciasto musi się schłodzić. Przed podanie musi spędzić przynajmniej 6 godzin w lodówce. Istotne jest też to, że nie może zbyt długo stać w ciepłym pomieszczeniu. Dlatego pamiętajmy o tym, inaczej się po prostu rozpłynie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blogs.babble.com

Polecamy Ci również

Zobacz także