Placek ze śliwkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 250 gram masła, szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, szklanka cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kwaśnej śmietany, kilogram śliwek węgierek |
Kuchnia | uniwersalna, polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | Forma 30 cm x 40 cm |
Kategoria | deser, ciasto, kruche ciasto, ciasto z owocami |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 430 |
Wykonanie:
Odsyp dwie łyżki cukru, resztę wsyp do misy miksera, dodaj do niego pokrojone drobno masło
i ucieraj. Dodawaj stopniowo same żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, a na sam koniec śmietanę. Białka ubij z odłożonym cukrem i 2/3 powstałej piany dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie i wyłóż na formę. Śliwki umyj, przetnij na połówki i usuń pestki, wyłóż je skórą do ciasta i delikatnie rozetrzyj po wierzchu pozostałą pianę z białek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40-45 minut.
Uwaga
Ciasto po upieczeniu jest cienkie, dlatego surowe zajmie na formie około centymetra grubości.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: smittenkitchen.com
Zobacz także