Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 gram masła, szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, szklanka cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kwaśnej śmietany, kilogram śliwek węgierek
Kuchnia uniwersalna, polska
Wielkość przygotowywanej potrawy Forma 30 cm x 40 cm
Kategoria deser, ciasto, kruche ciasto, ciasto z owocami
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 430

Wykonanie:

placek ze śliwkamiOdsyp dwie łyżki cukru, resztę wsyp do misy miksera, dodaj do niego pokrojone drobno masło
i ucieraj. Dodawaj stopniowo same żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, a na sam koniec śmietanę. Białka ubij z odłożonym cukrem i 2/3 powstałej piany dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie i wyłóż na formę. Śliwki umyj, przetnij na połówki i usuń pestki, wyłóż je skórą do ciasta i delikatnie rozetrzyj po wierzchu pozostałą pianę z białek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40-45 minut.

Uwaga
Ciasto po upieczeniu jest cienkie, dlatego surowe zajmie na formie około centymetra grubości.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: smittenkitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także