Placki z cukinii
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 30 dkg cukinii, 1 jajko, sól i pieprz, 2-3 łyżki mąki, 2 łyżki śmietanki, oliwa do smażenia |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 20 malutkich placuszków |
Kategoria | przystawka, danie główne, danie dietetyczne, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 160 |
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, osól i popieprz. Jajko wymieszaj z 2 łyżkami śmietany i mąką, aż powstanie jednolita masa, dodaj do niej cukinię i wymieszaj. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej oliwie.
Podanie:
Placuszki z cukinii można podać tak naprawdę z każdym sosem. Będą dobre zarówno z sosami na ciepło na przykład z pomidorowym czy koperkowym, ale równie dobrze sprawdzą się sosy zimne na bazie jogurtu.

dania z cukinii, placki z cukinii, placki z cukinii kalorie, placki z mąki, placki z cukinii przepisy, jak zrobić placki z cukinii
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: trialx.com
Zobacz także