Placki z cukinii

Placki z cukinii
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 30 dkg cukinii, 1 jajko, sól i pieprz, 2-3 łyżki mąki, 2 łyżki śmietanki, oliwa do smażenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 20 malutkich placuszków
Kategoria przystawka, danie główne, danie dietetyczne, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 160

placki z cukiniiWykonanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, osól i popieprz. Jajko wymieszaj z 2 łyżkami śmietany i mąką, aż powstanie jednolita masa, dodaj do niej cukinię i wymieszaj. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej oliwie.

Podanie:

Placuszki z cukinii można podać tak naprawdę z każdym sosem. Będą dobre zarówno z sosami na ciepło na przykład z pomidorowym czy koperkowym, ale równie dobrze sprawdzą się sosy zimne na bazie jogurtu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: trialx.com

Polecamy Ci również

Zobacz także