Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg ziemniaków, 1 duże jajko, 3-5 łyżek mąki, szczypta soli, dodatkowo: cebula, żółty ser, zioła
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 placków
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, zapiekanka, danie wegetariańskie,
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 160

placki ziemniaczaneWykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce, możesz to zrobić na dużych oczkach lub zetrzeć na puch. Jeśli Twoje ziemniaki były młode to odlej część wytrąconej wody. Jeżeli decydujesz się na bardziej wykwintną formę placków, dodaj wybrane dodatki. Dodaj jajko i sól, wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie dodawaj porcjami mąkę, do czasu, aż uzyskasz ciasto o konsystencji śmietany.
Smaż placki z obu stron na natłuszczonej patelni, na małym ogniu.

Podanie:

Placki ziemniaczane, w zależności od wersji, doskonale smakują same. Jednak można je podać z rozmaitymi dodatkami. Można je podawać ze śmietaną, cukrem, różnymi sosami lub z wędzonym łososiem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Daniel Spils, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także