Placki ziemniaczane
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg ziemniaków, 1 duże jajko, 3-5 łyżek mąki, szczypta soli, dodatkowo: cebula, żółty ser, zioła |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 placków |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, zapiekanka, danie wegetariańskie, |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 160 |
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce, możesz to zrobić na dużych oczkach lub zetrzeć na puch. Jeśli Twoje ziemniaki były młode to odlej część wytrąconej wody. Jeżeli decydujesz się na bardziej wykwintną formę placków, dodaj wybrane dodatki. Dodaj jajko i sól, wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie dodawaj porcjami mąkę, do czasu, aż uzyskasz ciasto o konsystencji śmietany.
Smaż placki z obu stron na natłuszczonej patelni, na małym ogniu.
Podanie:
Placki ziemniaczane, w zależności od wersji, doskonale smakują same. Jednak można je podać z rozmaitymi dodatkami. Można je podawać ze śmietaną, cukrem, różnymi sosami lub z wędzonym łososiem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Daniel Spils, Wikipedia
Zobacz także