Placuszki drobiowo-cukiniowe z duszoną kalarepką

0
placki drobiowo-cukiniowe

Składniki:

Placuszki
:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 młoda cukinia (ok. 500 g),
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól ziołowa do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.


Duszona kalarepka:

  • 3 kalarepki,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól ziołowa do smaku,
  • 5 łyżek śmietanki 30%.

Sposób przyrządzania:

Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach bez obierania. Lekko posolić, przemieszać, odłożyć na sitko, aby puściła sok. Kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić kalarepkę i podsmażać, aż lekko zmięknie. Dodać koperek, doprawić. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wszystko wymieszać. Cukinię odcisnąć z soku, razem z jajkiem i mąką dodać do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z duszoną kalarepką.

placki drobiowo-cukiniowe

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także