Placuszki z ananasem

Składniki:
3 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- świeży ananas,
- olej.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz ananasa i oleju mieszamy na gładką masę (gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze mąki). Obranego ananasa kroimy na plastry. Rozgrzewamy olej na patelni i nalewamy ciasto, kładziemy plastry ananasa. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Podajemy na ciepło lub zimno z bita śmietaną.
Przepis został nadesłany przez Panią Dominika Stokłosa do konkursu "Potrawy walentynkowe"

racuchy kalorie, placki na słodko, placki z ananasem, racuchy na słodko, placki na słodko przepis, jak zrobić placki na słodko
Autor: Dominika Stokłosa
Zobacz także