Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

W moim ogródku działkowym w tym roku bardzo obrodziły jabłka. W związku z tym moje wakacje mają smak jabłek. Dlatego też przesyłam przepis na placuszki z jabłkami. Placuszki owe mają liczne zalety, ale najważniejsze, że są PYSZNE.

jabłka na drzewiejabłkapokrojone jabłka

Składniki:

  • 1-2 kg jabłek,
  • ½ kg mąki,
  • ½ l mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • cukier waniliowy i cynamon do smaku.

W zależności od kwaśności jabłek i indywidualnych smaków, można dodać kilka łyżek cukru.

smażenie plackówgotowe placuszki

Przygotowanie:

  • jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne,
  • pokroić jabłka w kostkę,
  • przygotować ciasto naleśnikowe,
  • wymieszać pozostałe składniki i na końcu dodać pokrojone jabłka,
  • na rozgrzany na patelni olej nakładamy przygotowane ciasto, formując placuszki,
  • smażymy z obu stron do zarumienienia.


Placuszki mają liczne zalety:
1. Łatwe przygotowanie.
2. Szybkie wykonanie.
3. Tanie.
4. Zawsze się udają.

Najważniejsze:
5. Bardzo smaczne.

Autorka przepisu: Elżbieta Korzekwa, Sosnowiec.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Korzekwa

Polecamy Ci również

Zobacz także