Pleśniak
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 25 dkg masła lub margaryny, szklanka cukru, 5 jaj, 3 szklanki mąki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 szklanki owoców czarnej porzeczki, 3 łyżki kakao |
Kuchnia | uniwersalna, polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 30x40 cm |
Kategoria | deser, ciasto z owocami, kruche ciasto z owocami |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Zimne masło posiekaj, dodaj do niego przesianą mąkę, wsyp ¾ cukru i dodaj żółtka wraz ze śmietaną, zagnieć energicznie na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj 3 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Ciasto włóż do lodówki a najlepiej zamrażarki, aby się schłodziło.
Białka ubij wraz z pozostałym cukrem. Owoce przebierz i oczyść z szypułek.
Białe ciasto zetrzyj na tarce na natłuszczoną blachę, zostaw odrobinę na wierzch. Na nie zetrzyj czarne i również zostaw trochę. Na ciasto wysyp czarne porzeczki i równomiernie rozprowadź, na owoce wylej ubitą pianę z białek i zetrzyj na nią pozostałe ciasto.
Piecz w 175 stopniach przez około 40-45 minut.
Podanie:
Czarną porzeczkę można zastąpić innymi owocami sezonowymi, jednak lepiej by były one nieco kwaskowe. Dlatego doskonale nadaje się agrest, inne odmiany porzeczek czy nawet rabarbar lub jagody. Równie dobrze wypadną kwaśniejsze odmiany śliwek czy wiśnie.

pleśniak, pleśniak ciasto, pleśniak przepis, pleśniak ciasto przepis, przepis ciasta pleśniak, ciasto pleśniak ze śliwkami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: everycakeyoubake.blogspot.com
Zobacz także