Pleśniak

Pleśniak
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg masła lub margaryny, szklanka cukru, 5 jaj, 3 szklanki mąki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 szklanki owoców czarnej porzeczki, 3 łyżki kakao
Kuchnia uniwersalna, polska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 30x40 cm
Kategoria deser, ciasto z owocami, kruche ciasto z owocami
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

pleśniakWykonanie:

Zimne masło posiekaj, dodaj do niego przesianą mąkę, wsyp  ¾ cukru i dodaj żółtka wraz ze śmietaną, zagnieć energicznie na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj 3 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Ciasto włóż do lodówki a najlepiej zamrażarki, aby się schłodziło.
Białka ubij wraz z pozostałym cukrem. Owoce przebierz i oczyść z szypułek.
Białe ciasto zetrzyj na tarce na natłuszczoną blachę, zostaw odrobinę na wierzch. Na nie zetrzyj czarne i również zostaw trochę. Na ciasto wysyp czarne porzeczki i równomiernie rozprowadź, na owoce wylej ubitą pianę z białek i zetrzyj na nią pozostałe ciasto.
Piecz w 175 stopniach przez około 40-45 minut.

Podanie:

Czarną porzeczkę można zastąpić innymi owocami sezonowymi, jednak lepiej by były one nieco kwaskowe. Dlatego doskonale nadaje się agrest, inne odmiany porzeczek czy nawet rabarbar lub jagody. Równie dobrze wypadną kwaśniejsze odmiany śliwek czy wiśnie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: everycakeyoubake.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także