Pleśniak - ciasto

Pleśniak - ciasto

Składniki:

  • pleśniak2, 5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 300 gram margaryny,
  • 5 jajek,
  • 1, 5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania blachy.

ciasto pleśniakPrzygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę (najlepsza Kasia). Rozbić jajka, odkładając białka na później. Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek. Wyrabiać ciasto rękoma. Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części. Pierwsza cześć ma być większa, druga mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i ponownie wyrobić. Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0, 5 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na przygotowaną blachę (najlepiej małą). Na ciasto wyłożyć konfiturę z czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczka Łowicz - potrzebne są
wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki ). Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej tym lepiej). Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki
ziemniaczanej - piana wówczas ubija się szybciej i jest sztywniejsza). Gdy piana jest już ubita wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz lub dwa. Następnie pianę wykładamy na ciasto. Na wszystko ścieramy na tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego. Pleśniaka pieczemy w temperaturze 150 - 160 stopni przez 45 minut. Ciasto tej wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie. Smakuje znakomicie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Grzelak

Polecamy Ci również

Zobacz także