Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

Płyta ceramiczna wolno się nagrzewa, ale przez długi czas oddaje ciepło. Gotowanie na indukcyjnej jest zaś o wiele szybsze, do ceny płyty musimy jednak doliczyć koszt zakupu specjalnych garnków. Którą wybrać: płytę ceramiczną czy indukcyjną?

kuchnia

Nieważne, czy jesteśmy alchemikami sztuki kulinarnej lub dopiero raczkujemy jako kucharze, czy gotowanie to nasza pasja lub raczej codzienny obowiązek - powinniśmy poświęcić nieco czasu na wybór odpowiedniej płyty. Niezależnie od naszego poziomu zaawansowania czy częstotliwości gotowania kuchenka stanie się sercem naszej kuchni. Zastanówmy się, czy lepsza będzie płyta indukcyjna czy ceramiczna.
Na pierwszy rzut oka płyta indukcyjna i nowoczesna płyta ceramiczna niczym się nie różnią - powierzchnię obu wykonuje się z hartowanego szkła, odpornego na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz łatwego w czyszczeniu i pielęgnacji (wystarczy umyć ją wodą z dodatkiem delikatnego detergentu przy użyciu miękkiej ściereczki). Podstawową różnicę stanowią natomiast kwestie konstrukcyjne.

płyta ceramicznaCeramiczne grzanie

Głównym elementem płyty ceramicznej są grzałki (spirale ceramiczne lub - rzadziej - lampy halogenowe) zasilane przez prąd. Grzałki nagrzewają następnie pole grzewcze, a te z kolei oddaje swoją energię garnkowi. Najistotniejszą zaletą urządzenia jest długi czas utrzymywania ciepła, choć z drugiej strony płyta dość długo się nagrzewa. Warto zwrócić uwagę na to, że
w przypadku płyty ceramicznej nie trzeba używać konkretnego rodzaju garnków - dobrze sprawdzi się zarówno naczynie aluminiowe, jak i emaliowane. Oferowane przez producentów nowoczesne urządzenia podlegają łatwej kontroli za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenia chroniące najmłodszych przed poparzeniem, a niektóre również czujniki smażenia i rozwiązania automatyzujące proces gotowania. Płyty ceramiczne kupić można już za ok. 500 zł, górna granica cenowa jest oczywiście płynna i zależy od zastosowanych
w urządzeniu usprawnień.

płyta indukcyjnaGotowanie z indukcją

Płyta indukcyjna to młodsza siostra rozwiązań ceramicznych, przeżywająca teraz falę największej popularności. Zasadą działania płyt indukcyjnych jest wytwarzanie zmiennego pola magnetycznego przez schowane pod powierzchnią cewki. Szybkie zmiany pola powodują powstanie prądów wirowych, które zamieniają się w energię ogrzewającą garnek. Jednocześnie sama powierzchnia płyty nagrzewa się wtórnie od ciepła dna garnka, a ryzyko poparzeń jest minimalne. Płyta zaczyna grzać, gdy "wykryje" postawiony w jej obrębie garnek,
a przestaje wytwarzać ciepło w momencie, kiedy zdejmiemy z niej naczynie. Oprócz mniejszego zużycia energii elektrycznej rozwiązanie wyróżnia się wysoką funkcjonalnością - gotowanie jest po prostu o wiele szybsze. Ceny urządzeń zaczynają się od ok. 700 zł, ale zastanówmy się, czy w parze z niskimi kosztami pójdzie wysoka jakość płyty. Ponadto pamiętajmy, że musimy zainwestować
w specjalne garnki z grubym, ferromagnetycznym dnem.
Rozwiązania indukcyjne nie są oczywiście wolne od wad, choć w tym przypadku możemy je raczej włożyć między bajki i potraktować jako mit. Sceptycy twierdzą bowiem, że w związku z wytwarzaniem pola magnetycznego kuchenki są niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie w przypadku osób
z rozrusznikiem serca. Nie zostało to jednak naukowo potwierdzone.

Choć zarówno płyta indukcyjna, jak i ceramiczna pobierają tyle samo prądu, rozwiązania indukcyjne pozwolą na zaoszczędzenie na energii elektrycznej. Gotowanie jest bowiem w tym przypadku szybsze. Na ostateczny wybór wpłynąć powinny jednak osobiste preferencje oraz przyzwyczajenia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Bortniczuk

Zdjęcia: kitchendesignersplus.com, Bosch, Amica

Polecamy Ci również

Zobacz także