Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

0
Płyta indukcyjna czy ceramiczna
Płyta indukcyjna i ceramiczna wizualnie są do siebie bardzo podobne. Zakup płyty nie jest rzeczą banalną. Trzeba wziąć pod uwagę kilka warunków.

Płyta ceramiczna wolno się nagrzewa, ale przez długi czas oddaje ciepło. Gotowanie na indukcyjnej jest zaś o wiele szybsze, do ceny płyty musimy jednak doliczyć koszt zakupu specjalnych garnków. Którą wybrać: płytę ceramiczną czy indukcyjną?

Nieważne, czy jesteśmy alchemikami sztuki kulinarnej lub dopiero raczkujemy jako kucharze, czy gotowanie to nasza pasja lub raczej codzienny obowiązek - powinniśmy poświęcić nieco czasu na wybór odpowiedniej płyty. Niezależnie od naszego poziomu zaawansowania czy częstotliwości gotowania kuchenka stanie się sercem naszej kuchni. Zastanówmy się, czy lepsza będzie płyta indukcyjna czy ceramiczna.

Na pierwszy rzut oka płyta indukcyjna i nowoczesna płyta ceramiczna niczym się nie różnią - powierzchnię obu wykonuje się z hartowanego szkła, odpornego na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz łatwego w czyszczeniu i pielęgnacji (wystarczy umyć ją wodą z dodatkiem delikatnego detergentu przy użyciu miękkiej ściereczki). Podstawową różnicę stanowią natomiast kwestie techniczne i sposób ich działania.

Warto przeczytać: Jak wyczyścić blachę piekarnika

Płyta ceramiczna - jak to działa

Głównym elementem płyty ceramicznej są grzałki (spirale ceramiczne lub - rzadziej - lampy halogenowe) zasilane przez prąd. Grzałki nagrzewają następnie pole grzewcze, a te z kolei oddaje swoją energię garnkowi. Najistotniejszą zaletą urządzenia jest długi czas utrzymywania ciepła, choć z drugiej strony płyta dość długo się nagrzewa.

Warto zwrócić uwagę na to, że w przypadku płyty ceramicznej nie trzeba używać konkretnego rodzaju garnków - dobrze sprawdzi się zarówno naczynie aluminiowe, jak i emaliowane. Oferowane przez producentów nowoczesne urządzenia podlegają łatwej kontroli za pomocą przycisków dotykowych, są wyposażone w zabezpieczenia chroniące najmłodszych przed poparzeniem, a niektóre również w czujniki smażenia i rozwiązania automatyzujące proces gotowania.

Płyty ceramiczne kupić można już za ok. 600 zł, górna granica cenowa jest oczywiście płynna i zależy od zastosowanych w urządzeniu usprawnień.

Jedną z największych wad płyt ceramicznych jest to, że w porównaniu z płytami indukcyjnymi, są mniej energooszczędne. Wynika to z faktu, że płyty ceramiczne wolniej się nagrzewają i wolniej oddają ciepło. Tym samym potrzebne jest więcej energii, żeby nagrzać urządzenie. W nowoczesnych płytach ceramicznych zainstalowany jest system, który wykorzystuje ciepło resztkowe. Polega to na tym, że urządzenie samo się wyłącza kilka minut przed końcem gotowania, a ciepło oddawane jest przez samą płytę.

Zobacz: Ceramiczna płyta gazowa- gotowanie bez płomieni

Zalety płyt ceramicznych:

  • Nie trzeba kupować specjalnych garnków.
  • Bezpieczeństwo. Nowoczesne płyty ceramiczne wyposażone są w specjalne czujki, które nie uruchomią systemu, dopóki naczynie nie będzie ustawione na płycie.
  • Łatwe utrzymanie w czystości, dzięki gładkiej powierzchni.
  • Dłużej utrzymują ciepło.
  • Elegancki design.

Wady płyt ceramicznych:

  • Droższe w eksploatacji niż płyty indukcyjne. Płyta ceramiczna potrzebuje więcej energii, żeby wytworzyć ciepło.
  • Większe straty ciepła.

Płyta indukcyjna - gotowanie dzięki polu magnetycznemu

Płyta indukcyjna to młodsza siostra rozwiązań ceramicznych, przeżywająca teraz falę największej popularności. Zasadą działania płyt indukcyjnych jest wytwarzanie zmiennego pola magnetycznego przez schowane pod powierzchnią cewki. Szybkie zmiany pola powodują powstanie prądów wirowych, które zamieniają się w energię ogrzewającą garnek. Jednocześnie sama powierzchnia płyty nagrzewa się wtórnie od ciepła dna garnka, a ryzyko poparzeń jest minimalne.

Płyta zaczyna grzać, gdy "wykryje" postawiony w jej obrębie garnek, a przestaje wytwarzać ciepło w momencie, kiedy zdejmiemy z niej naczynie. Oprócz mniejszego zużycia energii elektrycznej rozwiązanie wyróżnia się wysoką funkcjonalnością - gotowanie jest po prostu o wiele szybsze.

Zobacz także: Remont mieszkania. 10 rzeczy, które trzeba uwzględnić.

Ceny płyt indukcyjnych zaczynają się od ok. 1000 zł. Ponadto pamiętajmy, że musimy zainwestować w specjalne garnki z grubym, ferromagnetycznym dnem. Niektóre materiały nie przewodzą fal, dlatego płyta indukcyjna ich nie wykryje. Łatwo sprawdzić, czy garnek, który już masz nadaje się do gotowania na indukcji. Wystarczy przyłożyć do niego magnes. Jeśli nastąpi przyciąganie, to znaczy, że naczynie można użytkować na płycie indukcyjnej. Garnki indukcyjne nie mogą być wykonane ze szkła, miedzi, aluminium oraz ceramiki.

Rozwiązania indukcyjne nie są oczywiście wolne od wad. W związku z wytwarzaniem pola magnetycznego kuchenki są niebezpieczne dla osób z rozrusznikiem serca. Kiedy pojawi się silne pole magnetyczne lub elektryczne rozrusznik może mylnie zidentyfikować źródło impulsu. Zaleca się, by takie osoby przebywały w odległości większej niż 30 cm od płyty indukcyjnej, żeby uniknąć działania fal magnetycznych.

Zalety płyt indukcyjnych:

  • Bezpieczeństwo. Podczas gotowania nagrzewa się jedynie dno naczynia, natomiast boki pozostają chłodne.
  •  Ekonomiczność. Płyty indukcyjne wytwarzają energię tylko wtedy, gdy jest ona potrzebna. Szybkie nagrzewanie i chłodzenie płyty sprawia, że wytworzone ciepło się nie marnuje.
  • Łatwe utrzymanie w czystości. Brak szczelin, zakamarków sprawia, że tłuszcz i inne zabrudzenia nie mają gdzie się osadzać.
  • Intuicyjność. Nowoczesne płyty indukcyjne wyposażone są w ruchome pola grzewcze. Nie trzeba stawiać garnka tylko w wyznaczonym polu, żeby płyta zaczęła działać. Wystarczy, że część naczynia będzie postawiona w obrębie narysowanego koła, a system sam dostosuje resztę powierzchni.
  • Elegancki design

Wady płyt indukcyjnych:

  • Wysoka cena. Poza zakupem płyty indukcyjnej trzeba również zainwestować w specjalne garnki. Ich koszt to ok. 300 zł.
  • Użytkowanie płyty indukcyjnej jest szczególnie ryzykowne dla osób z rozrusznikiem serca.
Choć zarówno płyta indukcyjna, jak i ceramiczna pobierają tyle samo prądu, rozwiązania indukcyjne pozwolą na zaoszczędzenie na energii elektrycznej. Gotowanie jest bowiem w tym przypadku szybsze. Na ostateczny wybór wpłynąć powinny jednak osobiste preferencje oraz przyzwyczajenia.
Oceń artykuł
3,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Bortniczuk

Polecamy Ci również

Zobacz także