Płyty indukcyjne

Płyty indukcyjne - zdjęcie 1Płyty indukcyjne to nowość na polskim rynku. Choć nie są tanie – kosztują najczęściej kilka tysięcy złotych – cieszą się coraz większym powodzeniem wśród osób ceniących wygodę i funkcjonalność w kuchni.

Zasady działania
Zgodnie z nazwą płyta indukcyjna to urządzenie służące do gotowania potraw, działające na zasadzie indukcji elektromagnetycznej.

Pomiędzy powierzchnią płyty a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Jego działanie generuje ciepło, które pozwala na podgrzanie potrawy znajdującej się wewnątrz naczynia.

Dzięki temu ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia, bez grzałki i bez pośrednictwa cieplnego płyty. Pola grzejne pozostają zimne.

Przydatne informacje
Wymiary płyt indukcyjnych są najczęściej takie, by można je było zabudować razem z piekarnikiem. Największy wybór mamy wśród płyt o szerokości 60 cm i 4 polach grzejnych. Bez problemu kupimy jednak także płyty z 2, 5 lub 6 polami. Pola grzejne mogą mieć różne kształty – najczęściej są okrągłe, ale mogą być też owalne lub prostokątne, przystosowane do różnych typów naczyń. Większość płyt jest także wyposażona w panel sterujący. Stosowanie płyt indukcyjnych pozwala zaoszczędzić nawet 25% energii elektrycznej w porównaniu ze zwykłymi płytami elektrycznymi.

Dla większości ceramicznych płyt grzejnych wymagane jest zasilanie trójfazowe (380 V, 3 N). Przed zakupem warto upewnić się, czy jest ono dostępne w budynku bądź mieszkaniu. Jeśli nie - konieczne jest jego zainstalowanie. Płyty zasilane zwykłym napięciem 220 V wymagają obwodu z uziemieniem (dodatkowy bolec) oraz natężenia ok. 16 A. Stare instalacje bezmiedziowe nie spełniają tych wymagań. W takim przypadku konieczne jest dostosowanie instalacji do urządzenia.

Płyty indukcyjne - zdjęcie 2Dodatkowe funkcje
W zależności od producenta i ceny płyty indukcyjne wyposażone są w szereg przydatnych funkcji. Najważniejsze z nich to:

  • Czujniki dotykowe – zapobiegają przypadkowemu włączeniu się pól grzejnych przez dzieci lub podczas czyszczenia.
  • Booster (Hi-light) – pozwala na skierowanie całej mocy grzejnej na dane pole, gdy zależy nam na szybkim podgrzaniu jednej potrawy.
  • Czujniki auto-focus – automatycznie dostosowują wielkość pola grzewczego do rozmiarów postawionego na nim naczynia.
  • Czujniki obecności naczynia – jeśli na polu grzewczym nie postawiliśmy naczynia, płyta automatycznie się wyłączy.

Konserwacja
Producenci płyt indukcyjnych zalecają stosowanie specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Warto stosować się do tych rad, jednak planując zakup tych naczyń, musimy liczyć się z kosztami wynoszącymi nawet kilkaset złotych za komplet.

Nie można stosować naczyń ze szkła, stali szlachetnej i aluminium. Pamiętajmy, że na płycie nie wolno stawiać naczyń wyjętych prosto z lodówki ani takich, które wystają poza pole grzejne.

Ponieważ płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne, w jej okolicy nie powinniśmy kłaść kart kredytowych, kaset VHS, dyskietki itp., ponieważ grozi to ich uszkodzeniem. Zakupu płyty indukcyjnej nie powinny też planować osoby z rozrusznikiem serca.

Płytę grzejną można czyścić tylko wtedy, gdy ostygnie. Można używać w tym celu tylko łagodnych środków czyszczących, zabronione są proszki rysujące powierzchnię i środki żrące. Pamiętajmy, że płyty grzejne są bardzo podatne na mocne uderzenia. W razie pęknięcia płyty nie należy jej używać i jak najszybciej skontaktować się z serwisem.

Oceń artykuł
3,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Trojanowska

Zdjęcia: ARDO

Polecamy Ci również

Zobacz także