Płyty indukcyjne - wady i zalety

Płyty indukcyjne - wady i zalety

Płyta indukcyjna (fot. Siemens)Płyty indukcyjne powoli wypierają tradycyjne płyty grzewcze, elektryczne czy gazowe.

Nie wszyscy jednak wiedzą, na czym polega działanie takiej kuchni i dlaczego tak szybko zdobywa uznanie i popularność. Może zatem warto przyjrzeć się jej działaniu.

Jak działa płyta indukcyjna?

Kuchnia tego typu działa dzięki indukcji elektromagnetycznej. Pod widoczną na zewnątrz szklaną płytą umieszczone są liczne elektryczne obwody (cewki indukcyjne). Kiedy na powierzchni płyty znajdą się naczynia ze stali ferromagnetycznej (przyciągającej magnes), cewki zaczynają wytwarzać zmienne pole elektromagnetyczne, a ono wytwarza ciepło w naczyniu. Ciekawe jest to, że sama płyta indukcyjna nigdy się nie nagrzewa, natomiast dno garnków jest ogrzewane na całej swojej powierzchni w sposób równomierny.

Płyta indukcyjna do kuchni (fot. Siemens)Kuchenka indukcyjna (fot. Bosch)

Zalety płyty indukcyjnej

Jedną z najbardziej istotnych zalet jest jej wysoka wydajność, która w tym przypadku wynosi blisko 90% (dla porównania, w płytach ceramicznych 60%, a gazowych 45%). Na takie wyniki składa się między innymi szybkość przygotowywania potraw, co oszczędza nie tylko zużytą energię, ale i czas użytkownika.
Płyty indukcyjne są bezpieczne w użytkowaniu, dlatego doceniają je przede wszystkim rodziny
z małymi dziećmi. Nie można się nią poparzyć, ani zatruć gazem. Także czyszczenie ich nie przysparza większych problemów, ponieważ wszelkiego typu zabrudzenia nie są podgrzewane, a więc nie przywierają do niej i nie zasychają tak mocno, jak na innych kuchenkach. Można więc je bez większego trudu usunąć. Dodatkowo płyty indukcyjne nie emitują spalin takich, jak na przykład kuchenki gazowe, więc na ścianach i meblach nie pojawia się charakterystyczny tłusty osad.

Kuchnia indukcyjna (fot. Bosch)

Wady kuchenek indukcyjnych

Dla wielu największą wadą tych kuchenek jest ich cena, która mimo sukcesywnego spadku i tak wydaje się wysoka. Do ceny należy też doliczyć zakup odpowiednich garnków, które również nie należą do tanich. Ceny kuchenek wahają się między 2000-4000 zł, a przeciętny koszt zestawu garnków wynosi 600 zł. Jednak wydane na płytę indukcyjną pieniądze zwracają w postaci zaoszczędzonej energii, a więc i kosztów z nią związanych. Oszczędzamy także czas na gotowaniu. Dużą przeszkodą, czyli wadą dla niektórych, jest fakt, iż płyty indukcyjne wymagają prądu trójfazowego, który nie wszędzie jest dostępny.
Bywa, że niektóre modele kuchenek indukcyjnych są bardziej awaryjne od tradycyjnych, co należy wziąć pod uwagę przy wyborze marki i producenta. I bardzo ważna informacja: ponieważ płyta indukcyjna wytwarza pole elektromagnetyczne, nie jest wskazana dla osób z rozrusznikiem serca.

Płyta indukcyjna do zabudowy (fot. Bosch)Użytkowanie kuchenek indukcyjnych

Zdecydowana większość użytkowników płyt indukcyjnych jest zadowolona z tych urządzeń. Wśród praktycznych funkcji wymieniają wcześniej już przytoczone zalety, do których dochodzi estetyczny wygląd oraz inne dodatkowe możliwości kuchenek. Warto zwrócić uwagę na te nowatorskie rozwiązania, które bardzo ułatwiają ich obsługę. Dzięki nim użytkowanie kuchenek staje się proste
i przyjemne. Oto niektóre z tych dodatkowych funkcji:

  • booster - przyśpieszanie grzania o ok. 50%,
  • wskaźnik ciepła resztkowego - informuje, czy pola są jeszcze ciepłe po ich wykorzystaniu,
  • timer - możliwość uprzedniego programowania czasu gotowania,
  • pamięć - zapamiętywanie ustawień,
  • stop&go - chwilowe wyłączenie płyty (przydatne, kiedy trzeba na chwilę wyjść z kuchni),
  • blokada przed dziećmi - bardzo przydatna, bo zabezpiecza przed przypadkowym uruchomieniem płyty,
  • funkcja krótkiego czyszczenia - pozwala na wyłączenie płyty na kilka sekund (bez kasowania wcześniejszych ustawień), aby na przykład usunąć z niej zabrudzenia,
  • duże pole ‘continuum’ - przydatne, gdy chcemy gotować w jednym dużym naczyniu (np. brytfannie) albo w 2 czy 3 mniejszych naczyniach jednocześnie.

Płyta indukcyjna dla większości może być świetnym rozwiązaniem. Warto się przekonać, inwestując w nią. Przestawienie się na inną jakość gotowania z pewnością nie zajmie dużo czasu. Pewne jest, że są to urządzenia przyszłości, będzie ich przybywało i prawdopodobnie w niedługim czasie zdominują nasze kuchnie.

Jaką płytę grzewczą wybrać?

Wyniki

Oceń artykuł
3,03 / 29 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Ewa Stefańska-Miller

Zdjęcia: Bosch, Siemens

Data publikacji: 13.07.2011

Polecamy Ci również

Zobacz także