Podłogi do kuchni – zalety i wady różnych materiałów

Podłogi do kuchni – zalety i wady różnych materiałów

Jaka podłoga do kuchni? To pytanie zadajemy sobie planując remont mieszkania i budowę domu. Aby dobrze wybrać, warto poznać zalety i wady poszczególnych rozwiązań.

Podłoga w kuchni może być wykończona na różne sposoby. Do najbardziej popularnych rozwiązań należą płytki ceramiczne. Są one dostępne w wielu rozmiarach, wzorach i kolorach, dlatego łatwo dobrać coś do naszego gustu. To przy okazji dość ekonomiczne rozwiązanie.

  • Zalety – płytki ceramiczne są odporne na uszkodzenia i łatwe do utrzymania w czystości.
  • Wady – podłoga z płytek jest zimna, warto więc pomyśleć o ogrzewaniu podłogowym (albo dywaniku). Jest też twarda – jeśli upadnie nam talerz lub kubek – to na pewno się rozbije.

płytki ceramiczne na podłodze

Panele laminowane – są bardzo popularne w pokojach i przedpokojach. Jak się sprawdzą jako podłoga w kuchni?

  • Zalety – są tanie i łatwe do utrzymania w czystości.
  • Wady – w kuchni są narażone na różne uszkodzenia, a nie można ich odnowić.

panele laminowane w kuchni

Podłoga drewniana – podłogi z litego drewna wszędzie wyglądają dobrze.

  • Zalety – elegancka i ponadczasowa podłoga, można ją stosunkowo łatwo odnowić.
  • Wady – wiele zależy od gatunku drewna i sposobu wykończenia – należy zwrócić uwagę by było twarde i zabezpieczone przed wodą.

podłoga z litego drewna

Drewno z odzysku – to bardzo modna podłoga, znajdująca zastosowanie w coraz większej liczbie wnętrz.

  • Zalety – dekoracyjna podłoga „z charakterem”, ciepła w wyglądzie i dotyku.
  • Wady – podłoga z takiego drewna jest kosztownym rozwiązaniem (chyba że mieszkamy w starej kamienicy, gdzie taka podłoga przetrwała), nie ma idealnej powierzchni i z założenia - nosi ślady użytkowania.

drewno z odzysku na podłodze

Podłoga z betonu – takie podłogi doskonale pasują do industrialnych wnętrz.

  • Zalety – stosunkowo tanie rozwiązanie, a przy odpowiednim zabezpieczeniu powierzchni – podłoga jest łatwa do utrzymania w czystości i nie wymaga konserwacji.
  • Wady – podłoga z betonu jest zimna i twarda. Najlepiej zastosować pod nią ogrzewanie podłogowe.

podłoga z betonu

Podłoga z korka to kolejne rozwiązanie, które możemy zastosować w kuchni.

  • Zalety – wygodna podłoga, odznaczająca się pewną elastycznością i miękkością. Podłoga z korka jest ciepła i przyjemna w dotyku.
  • Wady – wymaga starannej pielęgnacji i warstwy zabezpieczającej.

podłoga z korka

Linoleum – to rozwiązanie spotykane coraz rzadziej, ale nie całkiem porzucone.

  • Zalety – niska cena i duży wybór wzorów oraz kolorów.
  • Wady – jest stosunkowo krótkowieczna, wyciera się i z czasem – płowieje.

linoleum na podłodze

Podłoga z cegieł – to stosunkowo rzadko spotykane rozwiązanie, ale bardzo oryginalne.

  • Zalety – oryginalna i bardzo dekoracyjna posadzka.
  • Wady – kłopotliwe układanie, duża waga podłogi, mała odporność na zabrudzenia, brak równej powierzchni.

 podłoga z cegieł

Wybór podłogi do kuchni zależy od wielu czynników – nie ma jednego, uniwersalnego rozwiązania. Ale warto wybierać świadomie, dlatego zapoznajcie się dokładnie z materiałem, który Wam się podoba i skalkulujcie jego wady i zalety, a będziecie się cieszyć doskonałą podłogą w kuchni.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Laszczak

Zdjęcia: homedit.com

Polecamy Ci również

Zobacz także