Polędwiczka z kurkami

0
Polędwiczka z kurkami

Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej nadziewana kurkami na balsamicznym sosie. Podawana z pęczakowym puree o smaku koziego sera, otulona liściem włoskiej kapusty

Składniki:

  • polędwiczka z kurkamipolędwiczka wieprzowa - 260g,
  • kurki świeże lub mrożone – 100g,
  • cebula -1 szt. średnia,
  • czosnek - kilka ząbków,
  • wino białe – ½ szklanki,
  • natka pietruszki suszona Kamis,
  • masło – 1/3 kostki,
  • kasza pęczak – 100g,
  • ser kozi – 50 g (rolada lub miękki),
  • kapusta włoska (musi być głowa dla całych liści),
  • czerwone wino – ½ szklanki,
  • sól morska Kamis,
  • pieprz kolorowy w  młynku Kamis,
  • rozmaryn Kamis,
  • cukier,
  • ocet balsamiczny Kamis,
  • sos pieczeniowy,
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis,
  • papier do pieczenia Saga.

Sposób przyrządzania:

Czyścimy polędwiczkę z błon i rozklepujemy cienko na możliwie jak największego sznycla. Przesmażamy farsz na maśle tj. czosnek i cebulkę posiekaną drobno, aż się delikatnie zeszkli, dodajemy później umyte kurki, smażymy, dodajemy przyprawy, natkę i wino białe - redukujemy
i studzimy. Farsz rozkładamy na polędwiczkę i zwijamy jak zrazy. Smażymy delikatnie z każdej strony po czym wrzucamy do pieca na ok 15-20 minut w temperaturze 180ºC na papierze do pieczenia. Rozgotowujemy delikatnie kaszę pęczak, po jej przestudzeniu mieszamy ją z kawałkami koziego sera, przyprawami i rozmarynem. Zawijamy kaszę z serem w sparzony wcześniej liść kapusty włoskiej, z której pozbyliśmy się twardych włókien. Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem czosnku i delikatnie zapiekamy w piecu. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy łączymy
z odrobiną octu balsamicznego i przyprawami, nie zapominając o cukrze. Wykańczamy sos masłem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także