Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 75 gram gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 50 gram masła
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 100 ml
Kategoria dekoracja, dodatek do deserów
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 450

polewa czekoladowaWykonanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, w tym celu przygotuj garnek i miseczkę ceramiczną. Do garnka nalej wodę, włóż do środka miseczkę, tak by nie dotykała wody, zagotuj. Do miseczki wrzuć połamaną czekoladę, masło i śmietankę. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą płynną masę.

Podanie:

Taka polewa czekoladowa to najszybsze rozwiązanie, oczywiście można zrobić inne, ale właśnie ta ma najbardziej plastyczną postać. Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność, to lepiej zamienić kremówkę na mleko skondensowane, rezygnacja z masła spowoduje, że polewa będzie mniej plastyczna i bardzo szybko stwardnieje.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: wakeup-world.com

Polecamy Ci również

Zobacz także