Polski chłodnik ogórkowy z ziemniakami

0
chłodnik polski

Składniki:

  • 0,5l jogurtu naturalnego,
  • 3 dość duże świeże ogórki + kilka plasterków do dekoracji,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • kilka rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • kilka listków pietruszki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Najpierw obieramy i wstawiamy do ugotowania ziemniaki. W czasie kiedy ziemniaki się gotują obieramy, kroimy w kostkę ogórki i miksujemy blenderem razem z większą częścią posiekanego szczypiorku. Dodajemy jogurt, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i mieszamy. Chłodnik ma zielony kolor i orzeźwiający smak. Doprawiamy go sola i pieprzem. Dodajemy na koniec do każdego talerza po garści szczypiorku, 2 ćwiartki jajka na twardo oraz ozdabiamy pietruszką i zwiniętymi plasterkami ogórka. Podawać schłodzony z ciepłymi ziemniakami z koperkiem.

chłodnik polski

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Agnieszka Kulik

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Kulik

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także