Poncz
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 0,5 litra wódki, butelka półsłodkiego białego lub różowego wina, 350 ml wody mineralnej gazowanej, puszka brzoskwiń i mandarynek koniecznie w syropie, około 0,5 kg świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, arbuz itp. |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 litry ponczu |
Kategoria | alkohol, napój alkoholowy, koktajl |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Przygotuj dużą szklaną miskę, wlej do niej wódkę i wino. Owoce z puszek odcedź na sitku, zalewę dodaj do miski z alkoholami, mandarynki wrzuć do miski w całości, natomiast brzoskwinie pokrój na mniejsze części. Świeże owoce umyj i w zależności od użytych pokrój je w niewielkie kawałki i dodaj do ponczu. Jeśli masz czas to wstaw miskę do lodówki, jeśli poncz ma być podany za chwilę to dodaj sporo kostek lodu oraz dolej wodę gazowaną. Jeśli poncz będzie się wcześniej chłodził lód i wodę gazowaną wlej bezpośrednio przed podaniem.
Podanie:
Wersji ponczu jest nieskończona ilość. Można go zrobić z mieszanki każdych owoców. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępności owoców, dlatego nie bójmy się eksperymentować.

alkohole, poncz, poncz przepis, poncz z wódką, napój alkoholowy, poncz owocowy, poncz owocowy z alkoholem, poncz owocowy z wódką
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: faeriesfinest.com
Zobacz także