Poncz

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,5 litra wódki, butelka półsłodkiego białego lub różowego wina, 350 ml wody mineralnej gazowanej, puszka brzoskwiń i mandarynek koniecznie w syropie, około 0,5 kg świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, arbuz itp.
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 litry ponczu
Kategoria alkohol, napój alkoholowy, koktajl
Ilość kalorii 240

ponczWykonanie:

Przygotuj dużą szklaną miskę, wlej do niej wódkę i wino. Owoce z puszek odcedź na sitku, zalewę dodaj do miski z alkoholami, mandarynki wrzuć do miski w całości, natomiast brzoskwinie pokrój na mniejsze części. Świeże owoce umyj i w zależności od użytych pokrój je w niewielkie kawałki i dodaj do ponczu. Jeśli masz czas to wstaw miskę do lodówki, jeśli poncz ma być podany za chwilę to dodaj sporo kostek lodu oraz dolej wodę gazowaną. Jeśli poncz będzie się wcześniej chłodził lód i wodę gazowaną wlej bezpośrednio przed podaniem.

Podanie:

Wersji ponczu jest nieskończona ilość. Można go zrobić z mieszanki każdych owoców. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępności owoców, dlatego nie bójmy się eksperymentować.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: faeriesfinest.com

Polecamy Ci również

Zobacz także