Dobrym sposobem na zatrzymanie lata jest „zamknięcie” zapachów kwiatów i ziół
w specjalnym naczyniu.
Potpourri, czyli dzban zapachowy, to aromatyczna mieszanka suszonych kwiatów, ziół oraz fragmentów roślin. Często eksponuje się ją w szklanym lub porcelanowym półmisku i służy do dekoracji w domu.
Dawniej układając składniki przesypywano je solą, aby ulegając fermentacji wydzielały mocny zapach. Dziś dzban zapachowy jest dużo łatwiejszy do wykonania, ale za to jego zapach jest mniej trwały.
Składniki
W sprzedaży znajdziemy duży wybór gotowych kompozycji kolorystycznych i zapachowych, lecz dużo ciekawiej i zabawniej jest zrobić je samodzielnie.
Na mieszankę składają się suszone kwiaty, liście, przyprawy i skórki owoców cytrusowych, kora oraz utrwalacze. Wiele ziołowych zapachów można kupić jako olejki aromatyczne. Są one cennym dodatkiem, choć należy ich używać z umiarem, by nie przytłumiły subtelnego naturalnego aromatu suszonej mieszanki. Składniki potpourri dobierajmy starannie i bez pośpiechu, zwracając uwagę na aromat i kolor poszczególnych składników.
Kwiaty dla zapachu
W klasycznych mieszankach zapachowych przeważają kwiaty. Najwięcej jest w nich płatków róż i lawendy, bo one najdłużej zachowują zapach. Kwiaty zbiera się przed pełnym rozkwitem i suszy w ciepłym, przewiewnym, lecz ocienionym miejscu, by nie straciły koloru.
Pachnące kwiaty do mieszanek to: goździk, konwalia, rezeda, malwa, róża, fiołek, narcyz, frezja, akacja, hiacynt, jaśmin i lawenda.
Kwiaty dla koloru
Rośliny używane do mieszanek suszy się rozłożone na naciągniętej siatce. Z dużych kwiatów obrywa się płatki, a małe lub pąki (np. róż) suszy się w całości. Wyglądają pięknie, choć nie zachowują w ten sposób aromatu.
Do mieszanek kolorystycznych najczęściej wykorzystuje się kwiaty: pysznogłówki, nagietka, chabra, maku, bratka, tulipana, stokrotki, nieśmiertelnika czy ostróżki.
Pachnące liście
Liście często pachną mocniej niż kwiaty, należy więc odpowiednio dobierać ich proporcje do kompozycji. Liście suszy się w całości, a kruszy dopiero przed dodaniem do mieszanki. Mają wtedy silniejszy aromat.
Do mieszanek zapachowych używamy liści: melisy, wawrzynu, werbeny, mięty, paczuli, geranium, rozmarynu, macierzanki, róży rdzawej, lawendy, cytrusów czy dzikich poziomek.
Przyprawy, skórki, korzenie, trociny, nasiona
Skórki do suszenia powinny być bardzo cienkie bez białego podskórza. Mocny zapach tych dodatków powoduje, że do mieszanek dodajemy ich małą ilość.
Dodatkami tymi mogą być: anyż, cynamon, goździki, imbir, laski wanilii, skórki owoców cytrusowych, tatarak, trociny z drzewa sandałowego.
Utrwalacze
Żadna mieszanka zapachowa nie utrzyma swego aromatu bez utrwalaczy. Większość z nich ma własny zapach, który możemy bez obawy łączyć z innymi. Najpopularniejszym utrwalaczem jest sproszkowane kłącze kosaćca, które wydziela subtelnie fiołkową woń. Zamiast utrwalacza możemy co pewien czas do mieszanki zapachowej wlać parę kropli zapachowego olejku aromatycznego.