Potrawka z kurczaka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma mięsa z kurczaka, piersi lub udka włoszczyzna + 3 marchewki, groszek mrożony lub konserwowy, 400 gram ryżu, garść rodzynek, 50 gram masła, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, kolacja, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Mięso drobiowe oczyść ze skóry i błon, zalej zimną wodą i zagotuj, w czasie gotowania dodaj obrane i pokrojone warzywa, dopraw do smaku, w sumie ma powstać normalny rosół. Ugotuj ryż, możesz to zrobić z użyciem części wywaru. Pół litra rosołu odlej i zostaw jako baza do sosu. W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i dolewaj porcjami odlany bulion, tak by powstał gęsty sos, dodaj do niego rodzynki. Marchewkę z rosołu pokrój w talarki lub kostkę. Jeśli używasz mrożonego groszku ugotuj go i na końcu wymieszaj z marchewką. Groszek konserwowy wymieszaj z marchewką i chwilkę podgrzej. Potrawkę podawaj jako ryż ze słodkim sosem z rodzynkami, do tego groszek z marchewką i ugotowane mięso.
Podanie:
Potrawka z kurczaka to tak naprawdę cały zbiór przepisów. Jest to danie, którego zamiarem jest wykorzystanie mięsa z rosołu, tak by powstał samodzielny obiad. Jeśli nie lubimy rodzynek, możemy z nich zrezygnować, jednak nadają specyficznego smaku tej potrawce. Zamiast marchewki z groszkiem możemy użyć dowolnych warzyw, jednak ważne by były gotowane i miękkie. Mięso można obrać i wrzucić do sosu, dzięki czemu powstanie nam inna wersja potrawki, jaką jest gulasz.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: yongtze.typepad.com
Zobacz także