Potrawy z ryb i owoców morza - V edycja Warsztatów Kulinarnych

Potrawy z ryb i owoców morza - V edycja Warsztatów Kulinarnych

Wrześniowa, piąta edycja Warsztatów Kulinarnych odbyła się we współpracy
z warszawską restauracją Meltemi, a jej tematem były potrawy z ryb i owoców morza.


Gospodarzem sobotniego spotkania w restauracji Meltemi, znajdującej się w Warszawie,
ul. Opaczewska 43/1, był jej szef kuchni, Dimitrios Anastasopoulos. Podczas degustacji zaprezentowane zostały dania będące tematem niedzielnych zajęć.

przygotowanie posiłkówgotowe danie

Drugi dzień warsztatów, czyli niedziela 23 września, to już tradycyjnie Centrum Techniki Kulinarnej i nauka przyrządzania wyśmienitych potraw, w tej edycji z ryb i owoców morza. Prowadzący – Dimitrios Anastopoulos oraz Marcin Budynek uczyli Gości przygotowywania pieczonych krokiecików z dorsza z bobem, kalmarów z sosem z czerwonej papryki z musem z kalafiora, krewetek z warzywami i suszonymi pomidorami, pieczonego łososia ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej, grillowanego tuńczyka z bukietem sałat i sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczkowego, szaszłyków rybnych oraz duszonego łososia z dodatkiem smażonej rukoli i zielonego groszku. Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie oraz prezent od firmy Hortex – nowego partnera projektu.

przygotowanie dańprezentacja dania

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj:
polska-gotuje.pl, w serwisie kobieta.wp.pl oraz na oficjalnej stronie projektu: warsztaty-pak.pl.  
Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/WarsztatyKulinarne.

kucharze

Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 22 października, między 8:30 a 10:45.

Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

sponsorzy
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Polska Akademia Kulinarna

Polecamy Ci również

Zobacz także