Profiterole z sosem czekoladowym

Profiterole z sosem czekoladowym to nic innego jak ptysie nadziewane budyniem lub kremem, polane czekoladą.
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1/3 kostka masła,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka.
krem:
- budyń wystudzony,
- 100 g masła.
sos czekoladowy:
- tabliczka czekolady najlepiej deserowej,
- około 200 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy masło, całość na małym ogniu podgrzewamy do momentu, aż roztopi się masło. Następnie należy dołożyć mąkę, całość wymieszać do powstania gęstej masy. Ostudzić i dodać jajka. Całość dokładnie wymieszać. Następnie formujemy łyżką małe kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy
w temperaturze 200ºC około 25 minut. Jak ptysie się już zrumienią wyjmujemy je
z piekarnika w celu ostudzenia. Po tym czasie nadziewamy je budyniem lub kremem (budyń zmiksowany z masłem). Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy, wszystkie składniki (czekolada, mleko, cukier i mąka) mieszamy w rondelku, a następnie polewamy ptysie.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także