Profiterole z sosem czekoladowym

Profiterole z sosem czekoladowym

Profiterole z sosem czekoladowym to nic innego jak ptysie nadziewane budyniem lub kremem, polane czekoladą.

profiterole z sosem czekoladowym (fot. bbcgoodfood.com)Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 kostka masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 jajka.

krem:

  • budyń wystudzony,
  • 100 g masła.

sos czekoladowy:

  • tabliczka czekolady najlepiej deserowej,
  • około 200 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

profiterole (fot. dairygoodness.ca)Sposób przyrządzania:

Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy masło, całość na małym ogniu podgrzewamy do momentu, aż roztopi się masło. Następnie należy dołożyć mąkę, całość wymieszać do powstania gęstej masy. Ostudzić i dodać jajka. Całość dokładnie wymieszać. Następnie formujemy łyżką małe kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy
w temperaturze 200ºC około 25 minut. Jak ptysie się już zrumienią wyjmujemy je
z piekarnika w celu ostudzenia. Po tym czasie nadziewamy je budyniem lub kremem (budyń zmiksowany z masłem). Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy, wszystkie składniki (czekolada, mleko, cukier i mąka) mieszamy w rondelku, a następnie polewamy ptysie.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także