Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 kg pomidorów, szklanka wody, oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 litry przecieru
Kategoria sos do makaronu, przetwory na zimę
Metoda gotowania gotowanie, pasteryzowanie
Ilość kalorii 18

przecier pomidorowyWykonanie:

Pomidory pokrój na ćwiartki i wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Wlej około szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu do prawie całkowitego rozpadu pomidorów. Następnie pomidory przetrzyj przez nylonowe sitko i taki płynny przecier wlej do wyparzonych słoików. Na wierzch wlej około 2 łyżek oliwy, zakręć słoiki i pasteryzuj 15 minut od zagotowania.

Uwaga
Pomidory muszą być bardzo dojrzałe. Najlepsza odmiana to pomidorki Lima. Jest to odmiana podłużnych pomidorków, które są bardzo dobre w smaku i nie zawierają dużej ilości pestek.

Przecier pomidorowy nie jest przyprawiany co jest dość sporym plusem. Zimą można go wykorzystać do niemal każdego dania, wystarczy odpowiednio doprawić i mamy nieskończenie wiele możliwości.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: recipes.howstuffworks.com

Polecamy Ci również

Zobacz także