Przepis na amerykańskie POPOVERSy

Popovers (pop over the tin) w dosłownym tłumaczeniu oznacza ponad foremkę. Smakują jak połączenie omletu i ciasta parzonego, a w środku są puste.
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżki topionego masła
- 3 jajka
Wszystkie składniki należy razem roztrzepać i wlać do nagrzanej wcześniej teflonowej formy (ważne, żeby była stalowa, wtedy lepiej przewodzona jest temperatura). Wlewamy tylko do 3/4 wysokości foremki, ponieważ ciasto dosyć wysoko wyrasta. Piekarnik rozgrzewamy do 220ºC, wkładamy formę z ciastem i wyjmujemy po 40 minutach - jak popovers urosną i będą przyrumienione. Podajemy w całości, zjadamy jak chcemy. Popovers najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, dodatkowo można posmarować je masłem, dżemem lub powidłami.
Poleca Marta Krop

Opracowanie: Redakcja
Zobacz także