Przepis na faworki - kruche smakołyki na karnawał

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma mąki pszennej, kubek kwaśnej gęstej śmietany, łyżka spirytusu lub dwie słabszego alkoholu, 5 żółtek, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia: olej lub smalec |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 100 faworków |
Kategoria | deser, przekąska |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 579 |
Przepis na faworki, które będą kruche, delikatne i smakowały całej rodzinie.
Przepis na faworki
Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrób wszystko na gładką, elastyczną masę. Może to potrwać dość długo. Gotowe ciasto zawiń w folię i odłóż do schłodzenia. Po minimum godzinie rozwałkuj na cieniutkie placki. Krój je w prostokąty o dowolnych wymiarach, optymalne będą takie 3 cm x 9 cm. Na środku każdego z nich zrób nacięcie, i jeden z końców przewlecz przez otworek. Faworki smaż w głębokim tłuszczu z obu stron po około 2 minuty. Pamiętaj, aby tłuszcz nie był zbyt gorący.
Podanie:
Faworki są wręcz tradycyjną przekąską karnawałową. Te są bardzo cienki i kruche, posypane cukrem pudrem znikną w przeciągu kilku minut.
Przepis na pyszne pączki

faworki chruściki, faworki, faworki przepisy, faworki przepis, ciasto na faworki, ciasto na faworki twarde, ciasto na faworki przepis, przepis na faworki
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także