Przepis na gofry

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 szklanki pełnego mleka, 2 szklanki mąki pszennej typu 550, 2 duże jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 gram masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 gofrów |
Kategoria | śniadanie, deser, przekąska |
Metoda gotowania | pieczenie/smażenie |
Ilość kalorii | 160 |
Wykonanie:
Włącz gofrownicę. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i rozpuszczonym masłem ubij na jednolitą masę. Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Porcje nakładaj do rozgrzanej gofrownicy, smaż/piecz aż uzyskają odpowiednią dla nas barwę.
Podanie:
Gofry doskonale smakują w wersji najzwyklejszej czyli oprószone cukrem pudrem. W wersji bardziej wykwintnej, a przez to kalorycznej, możemy podać je z owocami, bitą śmietaną, rozmaitymi sosami.

gofry, gofry sprawdzone, pyszne gofry, gofry przepis, gofry ciasto, gofry kalorie, gofry przepis ciasto, pyszne gofry przepis, dobre gofry przepis
Zobacz także