Przepis na gofry

Przepis na gofry
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 szklanki pełnego mleka, 2 szklanki mąki pszennej typu 550, 2 duże jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 gram masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 gofrów
Kategoria śniadanie, deser, przekąska
Metoda gotowania pieczenie/smażenie
Ilość kalorii 160

gofryWykonanie:

Włącz gofrownicę. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i rozpuszczonym masłem ubij na jednolitą masę. Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Porcje nakładaj do rozgrzanej gofrownicy, smaż/piecz aż uzyskają odpowiednią dla nas barwę.

Podanie:

Gofry doskonale smakują w wersji najzwyklejszej czyli oprószone cukrem pudrem. W wersji bardziej wykwintnej, a przez to kalorycznej, możemy podać je z owocami, bitą śmietaną, rozmaitymi sosami.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Polecamy Ci również

Zobacz także