Przepis na pasztet wielkanocny i nie tylko

Pasztet
Pasztet jest daniem, które gości nie tylko w Święta...wspaniale smakuje każdego dnia.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 70 dkg udek kurczaka, 50 dkg filetu z indyka, udziec lub pierś, 50 dkg wątróbek drobiowych, 10 dkg boczku wędzonego w plastrach, 10 dkg marchwi, 1 średnia pietruszka, 7 dkg suszonych grzybów, 3 średnie cebule, 4 jaja, 100 ml śmietanki kremówki, olej, 10 dkg orzechów: pistacje, nerkowce. Przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, 10 ml koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
Kuchnia polska, francuska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 130 dkg pasztetu
Kategoria przystawka, danie główne, śniadanie, kolacja, danie dietetyczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 240

Wykonanie:

Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody, wsyp do niej grzyby suszone i zaczekaj aż namokną. W tym czasie oczyść i obierz marchewkę i pietruszkę, dodaj do grzybów i zacznij gotować. Dodaj mięso, jeśli nie jest całkowicie przykryte to dolej wody. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż w garnku nie zostanie zbyt wiele wody, a mięso będzie miękkie i bez problemu odejdzie od kości. Odstaw wszystko do przestudzenia. Posiekaj cebulę, wrzuć ją na patelnię i gdy się podsmaży dodaj oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową, przesmaż kilka minut. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść dwukrotnie obrane mięso z kurczaka i indyka, warzywa z wywaru, grzyby, wątróbkę z cebulą. Do powstałej masy wbij jajka, wlej śmietanę i utłuczone orzechy, dopraw imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, na samym końcu dodaj alkohol. Wymieszaj wszystko dokładnie, rób to dość długo by wszystkie składniki miały szansę się przemieszać. Powstałą masę wyłóż do jednej dużej lub kilku małych foremek i połóż na masę plastry wędzonego boczku. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach.

Uwaga
Aby pasztet się nie spiekł zbytnio warto przykryć go folią aluminiową i odkryć dopiero kilkanaście minut przez końcem pieczenia.

Podanie:

Pasztet jest doskonałym daniem na każdą okazję, może być przystawką, daniem głównym czy wędliną. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepszy jednak jest podawany ze świeżym pieczywem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Więcej na ten temat:

,

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także