Przepis na pasztet wielkanocny i nie tylko

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 70 dkg udek kurczaka, 50 dkg filetu z indyka, udziec lub pierś, 50 dkg wątróbek drobiowych, 10 dkg boczku wędzonego w plastrach, 10 dkg marchwi, 1 średnia pietruszka, 7 dkg suszonych grzybów, 3 średnie cebule, 4 jaja, 100 ml śmietanki kremówki, olej, 10 dkg orzechów: pistacje, nerkowce. Przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól, imbir, gałka muszkatołowa, 10 ml koniaku lub innego aromatycznego alkoholu |
Kuchnia | polska, francuska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 130 dkg pasztetu |
Kategoria | przystawka, danie główne, śniadanie, kolacja, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody, wsyp do niej grzyby suszone i zaczekaj aż namokną. W tym czasie oczyść i obierz marchewkę i pietruszkę, dodaj do grzybów i zacznij gotować. Dodaj mięso, jeśli nie jest całkowicie przykryte to dolej wody. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż w garnku nie zostanie zbyt wiele wody, a mięso będzie miękkie i bez problemu odejdzie od kości. Odstaw wszystko do przestudzenia. Posiekaj cebulę, wrzuć ją na patelnię i gdy się podsmaży dodaj oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową, przesmaż kilka minut. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść dwukrotnie obrane mięso z kurczaka i indyka, warzywa z wywaru, grzyby, wątróbkę z cebulą. Do powstałej masy wbij jajka, wlej śmietanę i utłuczone orzechy, dopraw imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą, na samym końcu dodaj alkohol. Wymieszaj wszystko dokładnie, rób to dość długo by wszystkie składniki miały szansę się przemieszać. Powstałą masę wyłóż do jednej dużej lub kilku małych foremek i połóż na masę plastry wędzonego boczku. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach.
Zobacz przepis na Babkę wielkanocną
Uwaga
Aby pasztet się nie spiekł zbytnio warto przykryć go folią aluminiową i odkryć dopiero kilkanaście minut przez końcem pieczenia.
Podanie:
Pasztet jest doskonałym daniem na każdą okazję, może być przystawką, daniem głównym czy wędliną. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepszy jednak jest podawany ze świeżym pieczywem.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także
cisowianka
Cytuję za przepisem:
"Powstałą masę wyłóż do jednej dużej lub kilku małych foremek i połóż na masę plastry wędzonego boczku. "
Gdzie na zdjęciu jest boczke? Ja widzę galaretę...