Przepis na żelazne prażoki z duszoną karkówką

0
Przepis na żelazne prażoki z duszoną karkówką
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 700 g karkówki, 2-3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2,5 szkl. wody, sól, pieprz, majeranek do smaku, 2 kg ziemniaków, 2 łyżki masła, cukier do smaku.
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4
Kategoria danie główne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 800

Karkówkę w poprzek włókien kroimy w plastry, a następnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru. Karkówkę wrzucamy do garnka, a na patelni (wykorzystując tłuszczyk z mięska) podsmażamy cebulę i czosnek. Podlewamy wodą i gotujemy parę minut. Całość wlewamy do mięsa i razem dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Aby wykonać prażoki musimy najpierw obrać ziemniaki. ¼ z nich gotujemy do miękkości, a resztę ścieramy na tarce jak na placki. Połączyć utarte ziemniaki z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
Uformować jak na kluski. Wyłożyć na talerze i podawać z bitkami wołowymi i sosem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: Gzella

Polecamy Ci również

Zobacz także