Przepisy na kompozycje kolorów

Przygotowywane potrawy powinny być pachnące i smaczne. Rzadziej zastanawiamy się nad ich kolorystyką, która powstaje samoistnie. Okazuje się, że "podróże kulinarne" w kuchni  dają gotowe rozwiązania na stylizację kolorystyczną wnętrz naszego mieszkania. Przyjrzyjmy się im z bliska.

"Apetyczna" zabawa w poszukiwanie kolorów i ich zestawień, sprowadza się do zaobserwowania wyglądu kolorowych dań, łączących w sobie różnorodne barwy. Okazuje się, że urozmaicone potrawy są nie tylko aromatyczne i smakowite, ale również wielobarwne. Przy odrobinie wytrwałości i fantazji w łączeniu składników, możemy sami odkryć nowe "smaki" kolorów. Podobnie jest w poszukiwaniu kolorów do mieszkania. Wprowadźmy do niego nowe, odważne barwy i cieszmy się wnętrzem, które jest odzwierciedleniem naszego nastroju i osobowości. Marka Beckers przedstawia przepisy, które są odwzorowaniem 4 kompozycji kolorów z jesienno-zimowej kolekcji Secret. Sprawdźmy, jaką radość możemy czerpać z jedzenia kolorowych potraw, a następnie przenieśmy te barwne pomysły na nasze ściany. Dajmy ponieść się kolorom i smakujmy je.

sałatka z kurczaka i mangoSałatka z kurczaka i mango - hot
Hot, tworzą kolory leaf (zdecydowana zieleń), beach (piaszczysta żółć) i hot (soczysty róż). Połączenie tych trzech barw tworzy kompozycję, nastrojem nawiązującą do ciepłych słonecznych dni lata i szalonej zabawy. W zimowe wieczory pozwala zapomnieć o niskich temperaturach. Kompozycja łączy: jedną średniej wielkości pierś kurczaka, owoc mango, 1/2 szklanki sera mozzarella (mini), garść rukoli, 3 łyżki żurawiny, 1/2 szklanki śmietany, oregano, bazylia, sól i pieprz.

Przygotowanie: pierś kurczaka posypać ziołami i przyprawami. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 35 min) do miękkości, w folii aluminiowej. Mięso ostudzić, podzielić na mniejsze części odrywając paseczki wzdłuż włókien. Mango obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę odcedzić. Rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać żurawinę i śmietanę na gładki sos. Na talerzach ułożyć rukolę, mięso kurczaka, plastry mango i kulki mozzarelli. Ozdobić sosem żurawinowym.

sałatka z awokadoSałatka z awokado, fasolki i pomidorów koktajlowych - hope
Propozycja kolorystyczna Hope łączy ze sobą barwy night (zdecydowanego granatu), hope (nasyconej zieleni) i wild (dzikiej czerwieni). Wszystkie kolory są bardzo zdecydowane i dobrze prezentują się zarówno pojedynczo, jak również w zestawie. Ich odważna tonacja pozwala także na odrobinę szaleństwa. Składniki kompozycji kolorystycznej: 15 dkg fasolki szparagowej, dojrzałe awokado, 10 pomidorków koktajlowych, garść kiełków słonecznikowych, 10 dkg sera pleśniowego, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekany ząbek czosnku, łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz, winegret.

Przygotowanie: fasolkę szparagową umyć, odciąć końce. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Awokado obrać, wypestkować, pokroić w cienkie łódeczki, polać sokiem z cytryny by nie sczerniało. Pomidorki umyć i pokroić wzdłuż na połówki. Kiełki opłukać, osuszyć. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem winegre, posypać pokruszonym serem pleśniowym.

zupa krem z burakówZupa krem z buraków - heaven

Uspokajająco podziała na nasz organizm połączenie kolorów forest (głęboki beż), berry (subtelny róż), heaven (zgaszony błękit), tworzących kompozycję Heaven. Harmonijne zestawienie tych propozycji kolorystycznych pozwoli nam osiągnąć równowagę nie tylko we wnętrzach naszego mieszkania. Skład kompozycji: 1/2 kg buraczków, 2 łyżeczki świeżego, tartego imbiru, 1/2 kostki rosołowej warzywnej, 1 szklanka wody, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól i pieprz.

Przygotowanie: nieduże buraczki w całości ugotować i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części. Przygotować wywar warzywny z kostki rosołowej i wody. Dodać do niego buraczki, gotować 3 minuty. Dodać oliwę, imbir, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę w blenderze. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami na ciepło lub jako chłodnik.

śliwki z mascarponeŚliwki z mascarpone - retro
Kompozycja Retro to barwy: fresh i ash. Wnętrze przystrojone zimnym odcieniem rozbielonej oberżyny, przełamanej ciepłymi akcentami fioletu i szarości sprzyja jesienno - zimowej zadumie, ale jednocześnie wpływa kojąco na nasze samopoczucie. By uzyskać taki  nastrój potrawy należy połączyć ze sobą: 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek, 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie), 2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka cukru pudru, szklanka serka mascarpone, 1/2 szklanki gęstej śmietany.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wydrylować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, stroną krojoną do góry. Polać je likierem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, piec ok. 10 min, aż owoce puszczą sok, ale zachowają swój kształt. Mikserem ubić serek mascarpone z gęstą śmietaną i cukrem pudrem. W miseczkach układać śliwki, krem, polać sokiem z pieczonych śliwek.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: Beckers

Polecamy Ci również

Zobacz także