Przepisy wielkanocne – 3 dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

0
Przepisy wielkanocne – 3 dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Wielkanocny stół zazwyczaj ugina się pod dużą liczbą potraw. Jednak jest kilka, których nie może zabraknąć.

Wielkanoc to najważniejsze Święta w kalendarzu chrześcijańskim. Najwłaściwsze dla tego czasu są oczywiście przeżycia duchowe, ale oprócz nich nie może też zabraknąć uciech cielesnych. Jedną z nich jest jedzenie, a mówiąc ściślej tradycyjne wielkanocne potrawy. Pasztet, żurek i wielkanocna babka to trzy dania, których nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym śniadaniu.

Tradycyjnych wielkanocnych potraw jest oczywiście dużo więcej i są one spożywane w zależności od regionu naszego kraju. Jednak trzy wymienione powyżej to absolutne filary zbliżającej się dużymi krokami Wielkiej Nocy. Ponieważ nie jest to czas właściwy na stosowanie półśrodków, podpowiadamy jak samodzielnie przygotować prawdziwe pyszności na świąteczny stół.

Polecamy: Koszyczek wielkanocny – jakie produkty wkładamy do święconki

Świąteczny pasztet

Pojawienie się na wielkanocnym stole wędlin (w tym również pasztetów) jest znakiem zakończenia okresu Wielkiego Postu. Symbolizują one dostatek, a ich spożywanie ma zapewniać zdrowie, krzepę i płodność w rodzinie. Świąteczny pasztet jest doskonałą przekąską na zimno. Świetnie smakuje z chrzanem własnej roboty i stanowi idealne uzupełnienie powszechnie znanych jajek w majonezie. Do przygotowania dobrego pieczonego pasztetu wielkanocnego potrzebujemy:

Składniki na dużą tortownicę pasztetu:

  • różne rodzaje mięs bez kości (½ kg wieprzowiny, ½ kg wołowiny, ½ kg podgardla, ½ kg wątróbki drobiowej);
  • 2 spore cebule;
  • 4 jajka;
  • 2 bułki kajzerki;
  • sól;
  • pieprz;
  • papryka mielona;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mięsa kroimy na kawałki o wielkości jak na gulasz. Rozgrzewamy rondel i w pierwszej kolejności wrzucamy do niego podgardle (jest tłuste i dobrze się topi). Następnie dokładamy pozostałe mięsa (bez wątróbki) oraz cebulę i przyprawy. Prużymy całość około 1 – 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie). Dokładamy wątróbkę i trzymamy rondel na ogniu jeszcze przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy mięso z powstałego sosu, studzimy je i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Bułki należy namoczyć w sosie po prużeniu mięsa i także je zmielić. Do masy dodajemy całe surowe jajka, mieszamy całość (najlepiej ręką) i przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Nakłuwamy w kilku miejscach drewnianym patyczkiem do szaszłyków.

Zobacz koniecznie: Polskie zwyczaje i tradycje wielkanocne

Pasztet należy piec w rozgrzanym do temperatury 180˚C piekarniku przez przynajmniej 1 godzinę. Wyjąć, gdy wierzch będzie dość intensywnie zarumieniony i ostudzić. Na świątecznym stole najlepiej zaprezentuje się pasztet pokrojony w trójkąty, co zdecydowanie ułatwia zastosowanie do pieczenia okrągłej formy.

Żurek wielkanocny

To właśnie od żurku rozpoczyna się przeważnie wielkanocne śniadanie. To obowiązkowa pozycja na stole, ponieważ z żurkiem podawane są podstawowe elementy tradycyjnej święconki, czyli jajka i kiełbasa (najczęściej biała). Metod przygotowania dobrego żurku jest wiele, ale owa zupa nie powstanie bez porządnego zakwasu. A najlepszy zakwas na żur to oczywiście ten przygotowany od podstaw w domu. Poniżej proponujemy żurek z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów.

Składniki na żurek wielkanocny:

  • 35 dag mąki razowej;
  • 1 litr wody;
  • kilka ząbków czosnku (według upodobań smakowych);
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • kilka suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków);
  • łyżka masła;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • śmietana do zaprawienia zupy (opcjonalnie);
  • sól;
  • pieprz;
  • majeranek.

Przygotowanie:

Zakwas na żur nastawiamy kilka dni wcześniej. Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją wrzącą wodą. Najpierw dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać gładką masę. Mieszając, dolewamy resztę wody. Dodajemy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie, przykrywamy garnek ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni. Po upływie tego czasu zakwas należy przecedzić i przystąpić do przyrządzenia żurku.

Namoczone na noc grzyby kroimy w paski i przesmażamy na maśle. Do grzybów dodajemy bulion warzywny i gotujemy wszystko razem przez około ½ godziny. Następnie dolewamy zakwas i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Można zabielić ją śmietaną, ale to jest już kwestią osobistych preferencji.

Świąteczny żurek warto podać z solidną „wkładką”. Najbardziej polecane są oczywiście ugotowane na twardo jajka oraz  wędliny (przeważnie jest to pokrojona w plastry biała kiełbasa).

Zobacz także: 7 pokarmów do święconki wielkanocnej. Symbolika

Babka wielkanocna

Słodkości to także obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Ciasto noszone do święcenia symbolizuje doskonałość. Obok popularnych mazurków, na stołach niemniej często pojawiają się babki. Oczywiście przygotowywane na przeróżne sposoby (np. z makiem, lukrem i jeszcze inaczej). My proponujemy wielkanocną babkę w najbardziej tradycyjnym wydaniu, czyli lekkie ciasto piaskowe obsypane z wierzchu cukrem pudrem.

Składniki na babkę wielkanocną:

  • 25 dag masła;
  • 20 dag cukru;
  • 15 dag mąki pszennej;
  • 15 dag mąki ziemniaczanej;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli;
  • cukier puder.

Wykonanie:

Masło umieszczamy w misce i miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do masła same żółtka (stopniowo, po jednym i stale miksując). Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę i mieszamy obydwa jej rodzaje. Dodajemy mąkę do masy maślanej. Białka ubijamy na sztywno (ułatwi to dodanie szczypty soli) i także dodajemy do ciasta. Całość mieszamy już bardzo delikatnie (najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki). Gotową masę przekładamy do specjalnej formy do pieczenia babek.

Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160˚C przez około 1 godzinę. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem (musi być zupełnie suchy). Wtedy babka jest gotowa. Pozostawiamy ją do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Jeśli wolimy ciasto piaskowe o smaku cytrynowym, do wyrabianej masy wystarczy dodać sok i otartą skórkę z cytryny.

Życzymy smacznego przy wielkanocnym stole!

 

 

 

 

 

 

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także