Ptasie mleczko
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Opakowanie biszkoptów, 400 gram mleka skondensowanego niesłodzonego, dwie łyżeczki cukru pudru, 2 galaretki o dowolnym smaku i kolorze. |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 20 cm |
Kategoria | deser, ciasto, ciasto bez pieczenia |
Ilość kalorii | 230 |
Wykonanie:
Tortownicę wyłóż folią lub pergaminem, boki posmaruj tłuszczem. Wyłóż ją biszkoptami. Galaretki przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, jednak w zmniejszonej o 40 % ilości wody. Odstaw do przestygnięcia. Mleko skondensowane ubij z cukrem pudrem i gdy podwoi swoją objętość porcjami dodawaj wystudzoną galaretkę, cały czas ubijając. Gotową masę wylej na biszkopty i wstaw do lodówki do stężenia.
Podanie:
Tę wersję ptasiego mleczka możesz udekorować rozmaitymi owocami lub zrobić dwie wersje kolorystyczne. Na pewno będzie się lepiej prezentowało, smak zawsze jest bardzo delikatny i tak samo dobry bez względu na kolor.

ptasie mleczko, ptasie mleczko przepis, ptasie mleczko z galaretką, ptasie mleczko ciasto, ptasie mleczko kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: ilonkowo.blox.pl
Zobacz także