Ptasie mleczko

Ptasie mleczko
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Opakowanie biszkoptów, 400 gram mleka skondensowanego niesłodzonego, dwie łyżeczki cukru pudru, 2 galaretki o dowolnym smaku i kolorze.
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 20 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto bez pieczenia
Ilość kalorii 230

ptasie mleczkoWykonanie:

Tortownicę wyłóż folią lub pergaminem, boki posmaruj tłuszczem. Wyłóż ją biszkoptami. Galaretki przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, jednak w zmniejszonej o 40 % ilości wody. Odstaw do przestygnięcia. Mleko skondensowane ubij z cukrem pudrem i gdy podwoi swoją objętość porcjami dodawaj wystudzoną galaretkę, cały czas ubijając. Gotową masę wylej na biszkopty i wstaw do lodówki do stężenia.

Podanie:

Tę wersję ptasiego mleczka możesz udekorować rozmaitymi owocami lub zrobić dwie wersje kolorystyczne. Na pewno będzie się lepiej prezentowało, smak zawsze jest bardzo delikatny i tak samo dobry bez względu na kolor.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ilonkowo.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także