Ptysie

Ptysie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 25 dkg masła, ½ litra wody; Nadzienie: 500 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny;
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy około 30 ptysiów
Kategoria deser, ciastka
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 340

ptysieWykonanie:

Ciasto: Wodę zgotuj z masłem, kiedy zacznie się gotować dodaj mąkę. Cały czas mieszaj i pilnuj, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ścianek zdejmij z ognia. Wystudzoną masę zmiksuj z jajkami i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj na blaszkę niewielkie „ciastka”. Piecz przez około 25 minut w 200 stopniach. Ciasto możesz piec przez 20 minut, a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.
Nadzienie: Mocno zimną śmietanę ubijaj na wysokich obrotach miksera, kiedy zobaczysz, że mieszadła zostawiają ślady na śmietanie, dodaj cukier puder i sok z cytryny i szybko ubij na sztywno.
Wystudzone ptysie przekrój na pół i nadziej bitą śmietaną, oprósz cukrem pudrem.

Sugestie

  • Bita śmietana wbrew pozorom ma mniej kalorii niż krem budyniowy czy inne słodkie nadzienia, a przy tym jest szybsza w wykonaniu.
  • Ptysie można zrobić również w mini wersji i faszerować czymkolwiek. Dzięki temu można przepis wykorzystać również do stworzenia wytrawnych ciasteczek z nadzieniem z twarożku z ziołami.
Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cookingwithcarrie.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także