Pulpety w sosie koperkowym
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego, 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, 150 ml mleka, pęczek koperku |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie obiadowe, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 105 |
Wykonanie:
Do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj tartą bułkę i dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Łyżką nabieraj porcję farszu klopsowego i w dłoniach formuj kulki. Kulki obtocz w mące. Do garnka wlej około półtora litra wody, posól ją i popieprz, możesz dodać uniwersalnej przyprawy warzywnej do smaku, zagotuj. Do gorącej wody wkładaj pulpety i gotuj na niewielkim ogniu około 25 minut. W tym czasie umyj i posiekaj bardzo drobno koperek. W kubku wymieszaj mleko z pozostałą mąką, ewentualnie dodaj jej odrobinę. Taką mieszankę wlej do garnka z pulpetami i wymieszaj, aby zrobił się gęsty sos. Dodaj koperek i całość zagotuj jeszcze przez kilka minut.
Podanie:
Pulpety w sosie koperkowym doskonale smakują samodzielnie lub z pieczywem, jednak najlepiej podać je z młodymi ziemniaczkami prosto z wody.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: lorijeancooks.blogspot.com
Zobacz także