Pulpety w sosie koperkowym

0
Pulpety w sosie koperkowym
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego, 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, 150 ml mleka, pęczek koperku
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie obiadowe, kolacja
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 105

Wykonanie:

Do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj tartą bułkę i dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Łyżką nabieraj porcję farszu klopsowego i w dłoniach formuj kulki. Kulki obtocz w mące. Do garnka wlej około półtora litra wody, posól ją i popieprz, możesz dodać uniwersalnej przyprawy warzywnej do smaku, zagotuj. Do gorącej wody wkładaj pulpety i gotuj na niewielkim ogniu około 25 minut. W tym czasie umyj i posiekaj bardzo drobno koperek. W kubku wymieszaj mleko z pozostałą mąką, ewentualnie dodaj jej odrobinę. Taką mieszankę wlej do garnka z pulpetami i wymieszaj, aby zrobił się gęsty sos. Dodaj koperek i całość zagotuj jeszcze przez kilka minut.

pulpety w sosie koperkowym

Podanie:

Pulpety w sosie koperkowym doskonale smakują samodzielnie lub z pieczywem, jednak najlepiej podać je z młodymi ziemniaczkami prosto z wody.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: lorijeancooks.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także