Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 kg ziemniaków, łyżeczka soli, natka pietruszki, 100 ml słodkiej śmietanki
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria dodatek do dań głównych
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 90

puree ziemniaczaneWykonanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w regularne kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj tak długo, aż będą mocno miękkie. Odlej pozostałą wodę i dodaj śmietankę, wymieszaj wszystko i utłucz ziemniaki lub przeciśnij je przez praskę. Dodaj posiekaną pietruszkę i odparuj nadmiar płynów na niewielkim ogniu. Pamiętaj aby cały czas mieszać, by puree się nie przypaliło.

Podanie:

Tak przygotowane ziemniaki są częstym dodatkiem do wszelkich mięs. Nie jest to pracochłonne danie, a jednak poprawia smak pospolitych ziemniaków.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: oneincomedollar.com

Polecamy Ci również

Zobacz także