Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram ziemniaków, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 0,5 kg wołowiny, włoszczyzna, 3 cebule, sól, pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 5 porcji
Kategoria przystawka, danie główne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 195

pyzy z mięsemWykonanie:

Wołowinę umyj i oczyść z błonek, włóż do garnka. Warzywa umyj, obierz i dołóż do garnka. Dodaj pieprz i odrobinę soli oraz opieczoną cebulę. Zalej wodą do poziomu zakrywającego zawartość. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Ziemniaki obierz, pokrój drobno i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlej i przeciśnij przez praskę, dodaj dwa jajka, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, wyrób jednolite ciasto.
Mięso z bulionu zmiel przez maszynkę, albo posiekaj drobno. Dodaj do niego zeszkloną cebulkę i jajko, wymieszaj. Ciasto uformuj w wałek i pokrój w części około trzycentymetrowe części, rozpłaszcz w zagłębieniu dłoni, nałóż porcję mięsa i sklej formułują z kształtną kulkę.
Pyzy wrzucaj na osoloną i gotującą się wodę, następnie gotuj przez 5 minut od wypłynięcia.

Podanie:

Pyzy z mięsem można podawać bezpośrednio z wody, ewentualnie doskonale będą smakowały podane w bulionie, w którym wcześniej gotowało się mięso. Ewentualnie można podać je z okrasą z wędzonego boczku i cebulki.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Łukasz Urynowicz, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także