Pyzy z mięsem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram ziemniaków, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 0,5 kg wołowiny, włoszczyzna, 3 cebule, sól, pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 5 porcji |
Kategoria | przystawka, danie główne |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 195 |
Wykonanie:
Wołowinę umyj i oczyść z błonek, włóż do garnka. Warzywa umyj, obierz i dołóż do garnka. Dodaj pieprz i odrobinę soli oraz opieczoną cebulę. Zalej wodą do poziomu zakrywającego zawartość. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Ziemniaki obierz, pokrój drobno i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlej i przeciśnij przez praskę, dodaj dwa jajka, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną, wyrób jednolite ciasto.
Mięso z bulionu zmiel przez maszynkę, albo posiekaj drobno. Dodaj do niego zeszkloną cebulkę i jajko, wymieszaj. Ciasto uformuj w wałek i pokrój w części około trzycentymetrowe części, rozpłaszcz w zagłębieniu dłoni, nałóż porcję mięsa i sklej formułują z kształtną kulkę.
Pyzy wrzucaj na osoloną i gotującą się wodę, następnie gotuj przez 5 minut od wypłynięcia.
Podanie:
Pyzy z mięsem można podawać bezpośrednio z wody, ewentualnie doskonale będą smakowały podane w bulionie, w którym wcześniej gotowało się mięso. Ewentualnie można podać je z okrasą z wędzonego boczku i cebulki.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Łukasz Urynowicz, Wikipedia
Zobacz także