Pyzy ziemniaczane z mięsem

pyzy ziemniaczane z mięsemSkładniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz:

Przyprawa maggi
250 g mielonego mięsa
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
3 łyżki smalcu lub masła
1 cebula

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać i połowę ugotować, utłuc na puree, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć nadmiar płynu. Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 porcji.

Farsz: mięso połączyć z posiekaną cebulą. Doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Porcje masy ziemniaczanej nadziewać mięsem, formując okrągłe kule. Gotować w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Smalec stopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić i polewać pyzy.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas oczekiwania: 30 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość 1712 kcal
  • 1 porcja około 428 kcal
Oceń artykuł
4,17 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Winiary

Polecamy Ci również

Zobacz także