Racuchy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma mąki pszennej, jedno duże jajko lub dwa małe, 25 gram suchych drożdży, szczypta soli, dwie łyżki cukru, 350 mililitrów mleka, tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 20 racuchów |
Kategoria | śniadanie, obiad, kolacja, deser, przekąska |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj droższe, cukier, sól, jajka i letnie mleko. Wyrabiaj wszystko tak długo, aż ciasto osiągnie jednolitą masę. Jego konsystencja nie powinna być zbyt gęsta, ale też nie luźna. Optymalnie jest to gęstość gęstego jogurtu. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swą objętość jest gotowe. Racuchy smaż na patelni, na niezbyt dużym ogniu,
z obu stron na rumiano.
Podanie:
Racuchy doskonale smakują w prostej wersji czyli z cukrem pudrem, jednak można je podawać także z owocami, dżemem, twarożkiem czy rozmaitymi syropami.

racuchy, racuchy drodżowe, racuchy kalorie, ciasto racuchy drożdżowe, przepisy kulinarne racuchy drożdżowe
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Pilecka, Wikipedia
Zobacz także