Racuchy

Racuchy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki pszennej, jedno duże jajko lub dwa małe, 25 gram suchych drożdży, szczypta soli, dwie łyżki cukru, 350 mililitrów mleka, tłuszcz do smażenia
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 20 racuchów
Kategoria śniadanie, obiad, kolacja, deser, przekąska
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 220

Wykonanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj droższe, cukier, sól, jajka i letnie mleko. Wyrabiaj wszystko tak długo, aż ciasto osiągnie jednolitą masę. Jego konsystencja nie powinna być zbyt gęsta, ale też nie luźna. Optymalnie jest to gęstość gęstego jogurtu. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swą objętość jest gotowe. Racuchy smaż na patelni, na niezbyt dużym ogniu,
z obu stron na rumiano.

Podanie:

Racuchy doskonale smakują w prostej wersji czyli z cukrem pudrem, jednak można je podawać także z owocami, dżemem, twarożkiem czy rozmaitymi syropami.

Oceń artykuł
3,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Pilecka, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także