Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 0,5 kilo mąki pszennej, jedno duże jajko lub dwa małe, 25 gram suchych drożdży, szczypta soli, dwie łyżki cukru, 350 mililitrów mleka, tłuszcz do smażenia, dwa kwaskowe jabłka |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 20 niewielkich racuchów |
Kategoria | śniadanie, obiad, kolacja, deser, przekąska |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 225 |
Wykonanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i drożdże, jajka i ciepłe mleko. Wyrób całość na jednolitą masę o konsystencji gęstego jogurtu. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie objętość jest gotowe. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki, wymieszaj z ciastem. Placki smaż na natłuszczonej patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron na rumiano.
Przepis na: Ciasto czekoladowe z gruszkami

racuchy z jabłkami, racuchy, racuchy kalorie, racuchy z jabłkami przepis, racuchy drożdżowe z jabłkami, racuchy drożdżowe
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Redakcja
Zobacz także