Racuchy z jabłkami

0
Racuchy z jabłkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,5 kilo mąki pszennej, jedno duże jajko lub dwa małe, 25 gram suchych drożdży, szczypta soli, dwie łyżki cukru, 350 mililitrów mleka, tłuszcz do smażenia, dwa kwaskowe jabłka
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 20 niewielkich racuchów
Kategoria śniadanie, obiad, kolacja, deser, przekąska
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 225

Wykonanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i drożdże, jajka i ciepłe mleko. Wyrób całość na jednolitą masę o konsystencji gęstego jogurtu. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie objętość jest gotowe. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki, wymieszaj z ciastem. Placki smaż na natłuszczonej patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron na rumiano.

racuchy z jabłkamismażenie racuchów

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także