Rafaello
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg słonych krakersów, litr mleka pełnotłustego, 25 dkg cukru, 35 dkg masła, 50 dkg wiórków kokosowych, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka jajka kurzego. Płatki migdałowe do dekoracji. |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 30x40 cm |
Kategoria | deser, ciasto, ciasto bez pieczenia |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 445 |
Wykonanie:
Z mleka odlej szklankę, resztę zagotuj z cukrem i masłem, odlane mleko rozrób z żółtkami i mąkami, dodaj do gotującego się mleka i wymieszaj, w ten sposób powstanie krem budyniowy. Gdy masa budyniowa jest jeszcze ciepła utrzyj ją 40 dkg wiórków kokosowych. Formę wyłóż folią aluminiową lub pergaminem, wyłóż ją krakersami, na nie nałóż jedną warstwę kremu, na to znowu krakersy i krem. Przekładaj tak długo, aż skończą się krakersy. Warstwa wierzchnia to krem. Krem udekoruj resztą wiórków kokosowych i płatkami migdałowymi.
Uwaga
Ciasto rafaello przed podaniem musi się schłodzić. Najlepiej całą noc.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: lejdi-of-the-house.bloog.pl
Zobacz także