Rafaello

Rafaello
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg słonych krakersów, litr mleka pełnotłustego, 25 dkg cukru, 35 dkg masła, 50 dkg wiórków kokosowych, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka jajka kurzego. Płatki migdałowe do dekoracji.
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 30x40 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto bez pieczenia
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 445

rafaelloWykonanie:

Z mleka odlej szklankę, resztę zagotuj z cukrem i masłem, odlane mleko rozrób z żółtkami i mąkami, dodaj do gotującego się mleka i wymieszaj, w ten sposób powstanie krem budyniowy. Gdy masa budyniowa jest jeszcze ciepła utrzyj ją 40 dkg wiórków kokosowych.  Formę wyłóż folią aluminiową lub pergaminem, wyłóż ją krakersami, na nie nałóż jedną warstwę kremu, na to znowu krakersy i krem. Przekładaj tak długo, aż skończą się krakersy. Warstwa wierzchnia to krem. Krem udekoruj resztą wiórków kokosowych i płatkami migdałowymi.

Uwaga

Ciasto rafaello przed podaniem musi się schłodzić. Najlepiej całą noc.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: lejdi-of-the-house.bloog.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także