Ratatuj
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 młode cukinie, 1 bakłażan, 2 papryki: żółta i czerwona, 3 duże dojrzałe pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 gram masła, sól i pieprz, zioła: tymianek, bazylia |
Kuchnia | francuska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Bakłażana umyj, pokrój w kostkę, lecz nie obieraj. Wrzuć na durszlak, oprósz solą i odstaw by puścił sok. Cebulę posiekaj w niewielką kostkę, paprykę pokrój w cienkie paski. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę, dodaj paprykę i przesmaż wszystko razem. Cukinię pokrój w cienkie plasterki i dodaj do rondla. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w niewielkie kawałki dodaj do dania. Przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj do potrawy i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Wersji ratatuj jest naprawdę wiele, niektórzy duszą każde warzywo osobno i dopiero bezpośrednio przed podaniem mieszają wszystko razem. Inni natomiast pieką ratatuj w piekarniku. Ta wersja jest jedną z wielu i tak naprawdę przypomina nasze rodzime leczo. Do tej wersji potrawy najlepiej pasuje pieczywo czosnkowe lub inne grzanki. Jednak w wersji obiadowej możemy użyć jej jako sosu do makaronu lub podać z ryżem. W każdej smakuje wyśmienicie.

co na obiad, ratatuj, ratatuj przepis, ratatouille przepis, ratatuj potrawa, ratatuj potrawa przepis, potrawa ratatouille, danie wegetariańskie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: sarahjessicajohnson.typepad.com
Zobacz także