Risotto warzywno parmezanowe

Risotto warzywno parmezanowe

Składniki ( 4 - 5 porcji) :warzywne risotto

  • 40 dkg ryżu Kupiec,
  • 1 litr rosołu (może być z bulionetki)
  • cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 20dkg mrożonego groszku (może być z puszki),
  • 30 dkg  pieczarek,
  • kilka czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 20 dkg parmezanu,
  • 25 g masła,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • grubo mielony czarny i zielony pieprz


Przygotowanie: łatwe i zajmuje około 40 minut, porcja zawiera ok. 500kcal
Czosnek obrać posiekać, a obraną i umytą cebulę pokroić w drobną kostkę. Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzać w podłużnym rondlu i podsmażyć cebulę, czosnek i dodać ryż. Następnie stopniowo dolewać wywar i mieszając gotować około 20 minut. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki i pomidorki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Mały kawałek parmezanu pokroić w plasterki, a pozostałą część zetrzeć na tarce. Masło i starty parmezan dodać do rondla z risotto. Wsypać też pieczarki, groszek i pomidorki. Dodać kilka listków tymianku, a resztę zostawić do dekoracji. Doprawić pieprzem i udekorować tymiankiem oraz plasterkami parmezanu.

Smacznego

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Małgorzata Cichoń

Polecamy Ci również

Zobacz także