Risotto warzywno parmezanowe

- 40 dkg ryżu Kupiec,
- 1 litr rosołu (może być z bulionetki)
- cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 20dkg mrożonego groszku (może być z puszki),
- 30 dkg pieczarek,
- kilka czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych,
- 20 dkg parmezanu,
- 25 g masła,
- świeży lub suszony tymianek,
- grubo mielony czarny i zielony pieprz
Przygotowanie: łatwe i zajmuje około 40 minut, porcja zawiera ok. 500kcal
Czosnek obrać posiekać, a obraną i umytą cebulę pokroić w drobną kostkę. Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzać w podłużnym rondlu i podsmażyć cebulę, czosnek i dodać ryż. Następnie stopniowo dolewać wywar i mieszając gotować około 20 minut. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki i pomidorki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Mały kawałek parmezanu pokroić w plasterki, a pozostałą część zetrzeć na tarce. Masło i starty parmezan dodać do rondla z risotto. Wsypać też pieczarki, groszek i pomidorki. Dodać kilka listków tymianku, a resztę zostawić do dekoracji. Doprawić pieprzem i udekorować tymiankiem oraz plasterkami parmezanu.
Smacznego

risotto z kurczakiem przepisy, risotto z kurczakiem przepis, risotto z kurczakiem i brokułami, risotto z warzywami, risotto z warzywami przepis, risotto z warzywami i kurczakiem, risotto z warzywami i kurczakiem przepis, risotto z warzywami i mięsem, risotto z warzywami przepisy, risotto z warzywami w sosie curry, risotto z pieczarkami i papryką, risotto z pieczarkami i cukinią, risotto z pieczarkami i mięsem, risotto z pieczarkami i warzywami, risotto z pieczarkami i kurczakiem przepis, risotto przepisy, risotto przepisy kulinarne
Autor: Małgorzata Cichoń
Zobacz także