Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

risotto z borowikamiSkładniki:
1 szklanka ryżu do risotto
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr rosołu z kury (z kostki)
100g startego parmezanu
80g suszonych borowików
¾ szklanki białego wytrawnego wina
Sól, pieprz
Bazylia do ozdoby


Sposób przyrządzania:
Grzyby moczymy w ciepłej wodzie (najlepiej przez noc), a następnie kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na głębokiej rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przesmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy grzyby i smażymy, aż cały sok odparuje. Dodajemy suchy ryż, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Ważne jest, aby mieszać potrawę, żeby ryż nie przywarł do dna. Gdy wino już zupełnie odparuje, dodajemy po pół szklanki rosołu, czekamy do odparowania i znów powtarzamy czynność. Na koniec zestawiamy risotto z ognia, dodajemy masło, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Każdą porcję dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Autorka przepisu: Barbara Śledź, Szczecin.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Barbara Śledź

Polecamy Ci również

Zobacz także