Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram mąki pszennej, 50 gram świeżych drożdży, szklanka mleka, ¾ szklanki cukru, 4 jajka, 150 gram masła, marmolada
Kuchnia uniwersalna, polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 40 rogalików
Kategoria śniadanie, deser, ciasto drożdzowe
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 320

rogaliki drożdżoweWykonanie:

Z ciepłym mleku rozprowadź drożdże wraz z dwiema łyżkami cukru, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę przesiej, dodaj do niej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 4 żółtka i 3 białka, roztopione masło oraz resztę cukru. Wyrób ze wszystkich składników jednolite i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urośnie podziel je na 4 części, pojedynczo wyrabiaj ponownie każdą i rozwałkuj na cienkie placki. Wykrój z nich trójkąty i nałóż łyżeczką marmoladę, zwiń
w rogaliki, zaczynając od dłuższego brzegu. Odłóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kilkanaście minut. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj rogaliki roztrzepanym białkiem. Piecz około 15-18 minut w 200 stopniach.

Podanie:

Farsz jakim nadziejemy rogaliki może być rozmaity. Nie musi być to marmolada. Rogaliki doskonale będą smakowały z kremem budyniowym, twarogiem czy kremem czekoladowym lub świeżymi owocami.

Uwaga
Czas i temperaturę pieczenia dobieramy do wielkości rogalików. Jeśli są malutkie wystarczy 12-15 minut w 175 stopniach. Przy dużych rogalach potrzebujemy 17-20 minut w 200 stopniach.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: poranneinspiracje.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także