Rogaliki rzeszowskie

Rogaliki rzeszowskie

rogaliki rzeszowskieSkładniki:

  • 1  szklanka oleju,
  • 1 kg mąki,
  • 10 dkg drożdży,
  • 0,5 l ciepłego mleka,
  • 5-6 łyżek cukru (zwykłego),
  • 5 żółtek,
  • 1 pojemniczek marmolady,
  • 1/4 zwykłej margaryny,
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przyrządzania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej pokruszone drożdże, wszystko zmiksować mikserem do rozpuszczenia. Następnie wlać ciepłe mleko i rozpuszczoną (nie gorącą) margarynę, wsypać mąkę
i wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia, (nakryć ścierką). Po wyrośnięciu, wykrawamy rogaliki (należy rozwałkować okrągły placek i dzielić na podłużne trójkąty). Przygotowane rogaliki posmarować jajkiem. Piec około 20 minut na złoty kolor w temperaturze piekarnika 170-180 C.

przygotowanie rogalikówrogaliki przed pieczeniem

gotowe rogaliki rzeszowskie

Oceń artykuł
4,71 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Konstancja Ciepła

Polecamy Ci również

Zobacz także