Rogaliki rzeszowskie

Składniki:
- 1 szklanka oleju,
- 1 kg mąki,
- 10 dkg drożdży,
- 0,5 l ciepłego mleka,
- 5-6 łyżek cukru (zwykłego),
- 5 żółtek,
- 1 pojemniczek marmolady,
- 1/4 zwykłej margaryny,
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej pokruszone drożdże, wszystko zmiksować mikserem do rozpuszczenia. Następnie wlać ciepłe mleko i rozpuszczoną (nie gorącą) margarynę, wsypać mąkę
i wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia, (nakryć ścierką). Po wyrośnięciu, wykrawamy rogaliki (należy rozwałkować okrągły placek i dzielić na podłużne trójkąty). Przygotowane rogaliki posmarować jajkiem. Piec około 20 minut na złoty kolor w temperaturze piekarnika 170-180 C.

wypieki, wypieki domowe, rogaliki, rogaliki przepis, rogaliki z marmoladą, kruche rogaliki z marmoladą, rogaliki z marmoladą przepis, przepisy kulinarne rogaliki z marmoladą, kruche rogaliki drożdżowe, ciasto drożdżowe rogaliki z marmoladą, rogaliki drożdżowe z marmolada, rogaliki z dżemem, kruche rogaliki z dżemem, ciasta rogaliki z dżemem
Autor: Konstancja Ciepła
Zobacz także