Rolada jeżynowa

Składniki:
- 3 jajka,
- sól
- 8 łyżek cukru,
- 8 łyżek mąki,
- 8 łyżek kakao,
- 5 dag jeżyn świeżych lub mrożonych,
- 250 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- jeżyny świeże lub mrożone do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz obydwie masy.
Do masy przesiej mąkę oraz dwie łyżki kakao. Starannie zmiksuj, aż powstanie gładkie ciasto biszkoptowe. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej ciasto, wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Przestudź, zroluj na ściereczce.
Owoce rozgnieć. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. ¼ kremówki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj razem z rozgniecionymi owocami. Rozwiń roladę, nałóż masę śmietanowo- jeżynową i ponownie zroluj.
Przed podaniem roladę posyp kakao, udekoruj pozostawioną kremówką i jeżynami.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

ciasto z jeżynami, deser z jeżynami, rolada jeżynowa, rolada jeżynowa przepis, przepis na jeżyny, jeżyny przepis
Autor: Elżbieta Staniak
Zobacz także