Rolada jeżynowa

0
rolada jeżynowa

Składniki:

  • 3 jajka,
  • sól
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 8 łyżek kakao,
  • 5 dag jeżyn świeżych lub mrożonych,
  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • jeżyny świeże lub mrożone do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz obydwie masy.
Do masy przesiej mąkę oraz dwie łyżki kakao. Starannie zmiksuj, aż powstanie gładkie ciasto biszkoptowe. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej ciasto, wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Przestudź, zroluj na ściereczce.
Owoce rozgnieć. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. ¼ kremówki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj razem z rozgniecionymi owocami. Rozwiń roladę, nałóż masę śmietanowo- jeżynową i ponownie zroluj.
Przed podaniem roladę posyp kakao, udekoruj pozostawioną kremówką i jeżynami.

rolada jeżynowa

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Staniak

Polecamy Ci również

Zobacz także