Rolada z serem

Składniki na biszkopt na roladę:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
Nadzienie:
- 400 g sera zmielonego,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dekoracja:
- polewa czekoladowa,
- wiórki kokosowe.
Sposób przyrządzania:
Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy około16 minut.
Wyjmujemy jeszcze ciepłe ciasto i kładziemy na wilgotnej szmatce i delikatnie rolujemy.
Następnym etapem jest przygotowanie nadzienia – wszystkie składniki trzeba ze sobą zmieszać, najwygodniej mikserem.
Odwijamy lekko roladę i kładziemy dużo nadzienia (im bliżej końca tym mniej). Po zrolowaniu, wstawiamy do lodówki. Dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

wypieki, ciasta, ciasta przepisy, ciasta przepisy łatwe, ciasta przepisy tanie, ciasteczka kruche, ciasta desery, pomysł na deser, ciasto z owocami, biszkopt, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, jakie ciasto, co na deser, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na szybko, jakie ciasto na urodziny
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także