Rolada z serem

Rolada z serem

rolada z seremSkładniki na biszkopt na roladę:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.

Nadzienie:

  • 400 g sera zmielonego,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Dekoracja:

  • polewa czekoladowa,
  • wiórki kokosowe.


Sposób przyrządzania:

Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy około16 minut.
Wyjmujemy jeszcze ciepłe ciasto i kładziemy na wilgotnej szmatce i delikatnie rolujemy.
Następnym etapem jest przygotowanie nadzienia – wszystkie składniki trzeba ze sobą zmieszać, najwygodniej mikserem.
Odwijamy lekko roladę i kładziemy dużo nadzienia (im bliżej końca tym mniej). Po zrolowaniu, wstawiamy do lodówki. Dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także